Президентка Греції закликала провести розслідування через скандал з прослуховуванням

Середа, 10 серпня 2022, 09:59

На тлі політичних потрясінь, викликаних скандалом із прослуховуванням телефонних розмов лідера соціалістичної опозиційної партії, президентка Греції Катерина Сакелларопулу вимагає розслідування цієї справи.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Суперечка, яка виникла минулого тижня на тлі зростання занепокоєння Європейського Союзу щодо використання шпигунського програмного забезпечення, здійняла хвилю обговорень у грецьких політиків, опозиційні партії назвали скандал особистим Вотергейтом прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса.

Захист права на приватне життя є "фундаментальною умовою демократичного та ліберального суспільства", заявила Сакелларопулу, зазначивши, що повага до демократії виходить за рамки політики.

"Це вимагає негайного та повного з’ясування справи про прослуховування телефонних розмов", – сказала Сакелларопулу.

Нікос Андрулакіс, лідер соціалістичної партії Греції PASOK, заявив минулого тижня, що він виявив, що Національна розвідувальна служба слухала його розмови минулого року.

Голова спецслужби та генеральний секретар офісу Міцотакіса подали у відставку на тлі скандалу, пов'язаного з прослуховуванням.

За словами речника уряду, спецслужба прослуховувала телефон Андрулакіса, але стеження було санкціоновано прокурором і було законним. Прем'єр-міністру повідомили про прослуховування минулого тижня.

Міцотакіс заявив у публічному виступі в понеділок, що "ніколи б не допустив цього", якби знав.

Уряд у понеділок заявив, що підтримає запит головної лівої опозиційної партії СІРІЗА щодо парламентського слідчого комітету з цього питання.

З цієї причини дату відновлення роботи парламенту було перенесено на 22 серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.