Коли Україні поставлять NASAMS, Берлін відбирає заводи "Роснефті", нова зброя з США: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 16 вересня 2022, 21:30

В Євросоюзі та США відреагували на виявлення масових поховань у звільненому Ізюмі. На Заході шоковані знахідкою та заявляють про чергово свідчення російської жорстокості в Україні. 

Чимало новин надходило щодо військової допомоги Україні.

США передадуть ще зброї на $600 мільйонів та впродовж двох місяців дадуть комплекси NASAMS. Крім того, до України прямують бронетранспортери M113 з Литви, а Греція з Німеччиною нарешті погодили передачу Збройним силам 40 радянських БМП-1.

Та й Бельгія готує військову допомогу Україні на 12 млн євро.

Також були новини щодо ізоляції Росії та росіян, енергокризи, політики Євросоюзу щодо агресора.

Більше важливих і цікавих новин дня 16 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Реакція на масові поховання в Ізюмі 

Політики країн Заходу реагують на масові поховання у звільненному Ізюмі Харківської області. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю заявив, що масове поховання Ізюмі є черговим свідченням російської жорстокості в Україні.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз глибоко шокований масовими могилами з понад 440 загиблими, які представники українських органів виявили в Ізюмі… 

За його словами, ЄС найрішучіше засуджує ці звірства.

МЗС Австрії шоковане відкриттям масового поховання в Ізюмі та закликало до притягнення відповідальності винних.

Як сказав Блінкен на пресконференції, необхідно "створити доказову базу і задокументувати звірства, які були скоєні". На його думку, "в багатьох випадках вони будуть рівнозначні воєнним злочинам".

Відреагували на знахідку і країни Балтії.

Через це глава МЗС Естонії закликав ЄС поквапитися з восьмим пакетом санкцій, а президент країни заявив, що це доводить воєнні злочини Росії.

Президент Литви закликав всіма засобами допомагати Україні, а глава МЗС Латвії побачив черговий доказ того, що РФ – терористична держава.

Оцінки Заходу щодо війни

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Збройні сили України показали себе дуже ефективними, але це ще не початок кінця війни.

Міністр оборони Німеччини допускає, що військові резерви РФ можуть бути меншими, ніж вважалося.

"Уявлення про те, що російські сили мають у своєму розпорядженні фактично необмежені військові засоби... не відповідає дійсності", – сказала міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт.

А канцлер Німеччини Олаф Шольц у п’ятницю визнав, що реакція на протиправну анексію Росією Криму у 2014 році мала б бути інакшою.

"Я хочу сказати абсолютно однозначно, що, мабуть, принаймні, озираючись назад, було б цілком правильним жорсткіше зреагувати на анексію Криму", – сказав німецький канцлер.

А посол Росії у Швеції, зберігаючи традиції залякування, заявив, що якби Російська Федерація оголосила війну, то швидко б захопила Україну.

Допомога від США, Литви та Бельгії

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав розпорядження про надання Україні близько $600 мільйонів військової допомоги.

До нового пакету допомоги США Україні увійдуть додаткові снаряди для реактивних систем залпового вогню HIMARS та 36 тисяч боєприпасів для 105-міліметрових гармат.

Пакет допомоги також передбачає 1000 високоточних 155-міліметрових артилерійських снарядів та чотири протиартилерійські радари.

Крім того, Україна отримає чотири вантажівки та вісім причепів для перевезення важкої техніки, протибезпілотні повітряні системи, обладнання для розмінування, протипіхотні міни Claymore, підривні заряди, стрілецьку зброю та боєприпаси, прилади нічного бачення, зимову форму.

Також у Пентагоні повідомили, що перші дві батареї зенітно-ракетних комплексів NASAMS будуть передані Україні протягом наступних двох місяців.

Крім того, міноборони Литви повідомило, що бронетранспортери M113 прямують до України.

До того ж Греція з Німеччиною через майже чотири місяці погодили передачу Україні 40 радянських БМП-1.

А Бельгія готує військову допомогу Україні на 12 млн євро.

Європа і Росія

У Раді Європи заявили про необхідність притягнути РФ до відповідальності за військову агресію, а Європарламент вимагає від Російської Федерації припинити примусові депортації українців.

Німеччина, Польща і Франція підтримують перегляд політики Євросоюзу щодо Росії.

Слід додати, що РФ перестала бути учасницею Європейської конвенції про права людини.

"Транспортний безвіз" та транзит аміаку

Президент Володимир Зеленський затвердив угоду між Україною та Євросоюзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом - так званий "транспортний безвіз".

Угода скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Також Угода передбачає заходи зі спрощення визнання водійських документів. Відтепер Україна та ЄС звільняють власників посвідчень водіїв, виданих однією зі сторін, від вимоги мати міжнародне посвідчення водія.

Термін угоди становить один рік із можливістю пролонгації, а тимчасово вона почала діяти у день підписання.

Крім того, Зеленський у п'ятницю заявив, що підтримає ідею відновлення експорту російського аміаку через Україну лише в тому випадку, якщо Росія поверне Україні українських військовополонених.

"Я проти поставок аміаку з РФ через нашу територію. Я б робив це тільки в обмін на наших полонених. Ось що я запропонував ООН", – сказав глава держави.

Ізоляція Росії та росіян 

Швейцарія зупинила спрощену видачу віз для росіян та призупиняє обмін податковою інформацією з Росією.

До того ж Латвія обмежує в'їзд росіян із шенгенськими візами.

Тим часом, у США висловлюють розчарування впливом санкцій на російську економіку

Високопоставлені американські чиновники розчаровані тим, що санкції поки що не мали значного впливу на російську економіку, і тепер прогнозують, що найсуворіші наслідки, ймовірно, не виявлять себе раніше початку наступного року.

Енергокриза

Німеччина передає управління активами "Роснефти" під державний контроль. Йдеться, зокрема, про німецькі дочки "Роснефти" Rosneft Deutschland і RN Refining & Marketing.

Rosneft Deutschland забезпечує близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, що робить її однією з найбільших нафтопереробних компаній у Німеччині.

У Швейцарії громадські будівлі опалюватимуться не вище 20 градусів.

А Туреччина погодилася платити за 25% газу з Росії в рублях.

Інше: Орбан кепкує з Європарламенту

В Естонії позбавили постійного дозволу на проживання росіянина, який ображав українок на пляжі.

ЄСПЛ виніс рішення за позовом українця, який відмовився надягати маску в супермаркеті.

Китайську делегацію не пустили до Вестмінстерської зали для прощання з Єлизаветою II, а лідер Китаю пропустив вечерю з Путіним та Ердоганом на спільному саміті.

У МЗС Чехії виявили "крота", що передавав секретну інформацію розвідці РФ.

Місто в Нідерландах судиться з Twitter, вимагаючи видалити твіти з теорією змови про сатаністів.

Орбан назвав "нудним жартом" заклик Європарламенту покарати Угорщину за порушення цінностей ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: