У Португалії зламали базу даних авіаперевізника, серед постраждалих – президент, урядовці й депутати

П'ятниця, 23 вересня 2022, 18:24

Хакерське угруповання Ragnar Locker зламало базу даних португальського авіаперевізника TAP Air Portugal й виклало в "даркнет" персональні дані його клієнтів, серед яких – перші особи країни.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTP News.

Кібератака на TAP Air Portugal сталася ще в серпні, але про її наслідки стало відомо лише зараз. Перевізник підтвердив, що зловмисники отримали доступ до персональних даних клієнтів – зокрема імен, поштових та електронних адрес, телефонних номерів, дат народження і пасажирських номерів.

В окремих випадках є підстави вважати, що хакери змогли заволодіти й інформацією про кредитні картки. В уряді Португалії вже розпорядилися розпочати розслідування інциденту, а перевізник повідомив про вжиті "додаткові заходи безпеки".

Серед постраждалих унаслідок кібератаки на TAP Air Portugal є і перші особи держави. Злам підтвердив президент Португалії Марсело Ребелу ді Соза, але, за даними ЗМІ, це також прем’єр Антоніу Кошта, глава служби інформаційної безпеки Аделіо Нейва да Круз, низка депутатів та урядовців.

Глава Обсерваторії з питань безпеки, організованої злочинності й тероризму Жорже Баселар Гоувея вважає, що злиті в мережу дані внаслідок кіберінциденту в разі потрапляння "не до тих рук" можуть призвести до терактів.

Це щонайменше друга масштабна кібератака на Португалію за останній час. Раніше стало відомо про виявлення в "даркнеті" сотні документів, надісланих НАТО до Португалії, класифікованих як секретні та конфіденційні.

Розслідуванням цієї кібератаки вже займається прокуратура Португалії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.