Суд задовольнив прохання Трампа, яке ускладнить розслідування щодо секретних документів у його резиденції

Понеділок, 5 вересня 2022, 23:09

Федеральна суддя США Ейлін Кеннон у понеділок задовольнила прохання 45-го президента Дональда Трампа про призначення юриста (special master) для аналізу документів, вилучених під час обшуків у резиденції в Мар-а-Лаґо.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Юриста, який буде вивчати конфісковані в резиденції Трампа документи, буде пропонувати його команда – перелік кандидатів вона має подати до п’ятниці.

На час цієї перевірки міністерство юстиції не може займатися документами. Водночас спецслужби США можуть продовжити перевірку секретності інформації та шкоди, яку вона могла завдати національній безпеці.

Рішення судді, яка була призначена Трампом у 2020 році – лише за кілька місяців до його відставки, стало першим у справах, пов’язаних із секретними документами з Білого дому, зазначає Reuters.

Половина американців за кримінальне переслідування Трампа через секретні документи

Вона відкинула аргументи міністерства юстиції про те, що призначення юриста командою Трампа не є виправданим, адже документи є фактичною власністю Білого дому, а Трамп уже не є президентом.

Якщо призначений Трампом юрист вирішить, що частина вилучених ФБР документів у Мар-а-Лаґо підпадає під так званий імунітет виконавчої влади (тобто що Трамп звільнений від відповідальності за дії щодо нього через те, що в той час був президентом), це ускладнить і затягне розслідування американського Мін’юсту.

Наразі незрозуміло, чи буде відомство оскаржувати рішення судді і чи взагалі має таку можливість згідно із законом.

Нагадаємо, обшуки у Трампа відбулися на початку серпня. Це перший подібний прецедент в історії США. Серед вилучених документів є таємнічастина яких, можливо, навіть стосувалися ядерної зброї.

Звинувачення, які загрожують Трампу через це, можуть призвести до його ув’язнення – що також може статися вперше в історії. 

Раніше міністерство юстиції США оприлюднило судовий документ із підставами для проведення обшуків у Мар-а-Лаґо, де вказало, що документи, які забрав Трамп, можуть ставити під загрозу національну безпеку.

Читайте також: Секрети у шафі Трампа. За що ФБР переслідує експрезидента США та що йому загрожує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: