У ЄС досягли попередньої згоди про запровадження безвізу з Косовом

Середа, 14 грудня 2022, 19:20

Чехія, яка наразі головує в Раді Європейського Союзу, та представники Європейського парламенту в середу досягли домовленості щодо проєкту регламенту про безвізовий режим для власників паспортів, виданих частково визнаним Косовом.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Проєкт регламенту передбачає, що власники косовських паспортів зможуть подорожувати до ЄС без віз на термін перебування до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Такий режим буде застосовуватися з дати початку функціонування Європейської системи інформації та авторизації подорожей (ETIAS), але не пізніше 1 січня 2024 року.

Євросоюз ще у 2016 ухвалив принципове рішення про зміну порядку пропуску через кордон громадян тих держав, які мають право безвізового в’їзду до ЄС. У 2018 Європарламент затвердив законодавство, що встановлювало параметри нової системи,  що отримала назву ETIAS.

Нова схема передбачає, що після запуску та після перехідного періоду в’їзд з безвізових країн до ЄС за біометричним паспортом буде можливий у разі попередньої реєстрації (авторизації) у новій системі.

В ЄС досягли згоди про безвіз із Косовом з 1 січня 2024 року

Узгоджений текст регламенту тепер має бути схвалений Радою ЄС та Європейським парламентом перед проходженням формальної процедури ухвалення.

Раніше Європейська комісія ухвалила, що Косово досягло значного прогресу за всіма пунктами плану з візової лібералізації, й на основі цієї оцінки запропонувала скасувати візовий режим для власників паспортів, виданих Косово.

Запровадження Євросоюзом безвізового режиму для Косова означатиме, що однаковий візовий режим ЄС діятиме для всього регіону Західних Балкан. Вважається, що ЄС пішов на такий крок на тлі чергового загострення між Приштиною та Белградом.

Більше про ситуацію читайте тут: Сербія йде ва-банк: чому ультиматум Заходу може мати несподівані наслідки для союзника РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.