9-й пакет санкцій, Угорщина арештувала активи РФ, аудит допомоги Україні: головне за добу

Дайджест
Субота, 17 грудня 2022, 09:50

Головні новини доби – санкції і військова допомога для Україні.

Рада Євросоюзу остаточно схвалила дев’ятий пакет санкцій. Прем’єр-міністр Нідерландів назвав його "крихітним". Угорщина домоглася невключення до нього трьох російських міністрів.

А ще Угорщина заморозила російські активи на суму майже 870 мільйонів євро, станом на кінець листопада. Це значна сума, навіть порівняно з іншими країнами Європи. 

За оцінками Вашингтона, санкції вже мають суттєвий вплив на російську економіку і Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни.

Сполучені Штати готують черговий пакет військової допомоги для України, а у Німеччині зростає схвалення постачання Україні танків.

Разом з тим, в деяких країнах відбуваються й тривожні процеси щодо військової допомоги Україні.

Всі важливі і цікаві новини останньої доби – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Новий пакет санкцій

У четвер лідери Євросоюзу на саміті домовились про 18 млрд євро для України та про збільшення військової підтримки нашій країні, а наступного дня, у п’ятницю, Рада ЄС остаточно схвалила дев’ятий пакет санкцій проти Росії.

Санкції ввели проти ще 141 фізичну та 49 юридичних осіб.

"Під удар потрапили політичні лідери в російському уряді, у Думі, у Раді Федерації та у судовій системі. Під санкції потрапляють особи, відповідальні за розграбування українського зерна та силову депортацію українського народу, зокрема дітей, а також організації, які отруюють публічний простір систематичним маніпулюванням інформацією", – прокоментував рішення Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Щодо конкретних імен, до нових санкційних списків увійшла віцепрем'єрка Тетяна Голікова, помічник президента РФ Максим Орєшкін і глава Федеральної податкової служби Данило Єгоров, міністри уряду РФ, судді Конституційного суду, губернатори і дві дочки Рамзана Кадирова Айшат і Каріна.

Також під санкції потрапили Нікіта Михалков, Григорій Лепс, Борис Корчевников, Дмитро Пучков.

Серед організацій, які потрапили під санкції, такі банки, як "Московський кредитний банк", ВАТ "Далекосхідний", оборонні та промислові компанії, численні політичні партії, підконтрольні російській владі медіахолдинги, що є основою пропагандистської машини Кремля, і воєнізовані угруповання.

Крім того, ЄС ввів санкції проти всіх парламентських партій РФ - "Єдиної Росії", ЛДПР, КПРФ, "Справедливої Росії" і "Нових людей", Збройних сил РФ і всіх їхніх видів та Роскомнагляду.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що ухвалений Європейським Союзом дев’ятий пакет санкцій проти Росії є "крихітним", і блок уже повинен думати про те, які подальші обмеження може запровадити.

Слід зазначити, що Угорщина у процесі перемовин лідерів ЄС про дев’ятий пакет санкцій проти Росії змогла добитися невключення до нього трьох російських міністрів – міністрів енергетики, спорту та охорони здоров’я.

Разом з тим, Угорщина заморозила російські активи на суму майже 870 мільйонів євро, станом на кінець листопада.

Це значна сума, навіть порівняно з іншими країнами Європи, тим паче, що до листопадової звітності Будапешт повідомив Брюссель про арешт лише 3000 євро.

Швейцарія, яка відмовляє в реекспорті боєприпасів в Україну, приєдналась до обмеження цін на російську нафту.

За оцінками Вашингтона, санкції вже мають суттєвий вплив на російську економіку і Кремль відчуває нестачу коштів на ведення війни.

Із 630 млрд доларів російських коштів на банківських рахунках, 300 млрд заморожені і Росія витрачає решту.

"Ми вважаємо, що Росія витратила понад 80 млрд лише у перші місяці цієї війни. І, на додачу, можна бачити скорочення у бюджеті. Вони нещодавно втратили свій найцінніший ресурс - можливо до 900 тисяч росіян виїхали з країни через мобілізацію, санкції і війну", - зазначив координатор із санкційної політики Держдепу США Джеймс О’Браєн. 

Також США вважають, що Росії набагато важче виробляти всередині країни все необхідне для ведення війни, як і імпортувати цю продукцію. "Хоча вони трохи заробляють з продажу нафти, газу та добрив, вони не можуть купити багато чого необхідного для сучасного ведення війни. Так, станом на вересень імпорт напівпровідників впав на 70%", - розповів О’Браєн. 

Вашингтон вважає, що у найближчі роки економіка РФ скоротиться щонайменш на 16%, а до 2030 року - на 20%. 

Війна з РФ і зброя для України 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Росія готується до тривалої війни в Україні, і ті, хто підтримує Київ у НАТО, повинні продовжувати надсилати зброю, доки президент РФ Владімір Путін не зрозуміє, що він не може перемогти на полі бою.

"Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони також готові понести багато втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів. Ми маємо розуміти, що президент Путін готовий бути у цій війні тривалий час і розпочинати нові наступальні операції", – додав він.

Сполучені Штати готують черговий пакет військової допомоги для України, в якому будуть присутні засоби протиповітряної оборони.

За даними агентства Bloomberg, Пентагон використовує спеціальні процедури, щоб прискорити закупівлі озброєнь для Збройних сил України.

Йдеться про швидкі процедури, розроблені під час пандемії коронавірусу для оптимізації процесів. Вони дозволяють швидко укладати контракти на виробництво та постачання озброєнь.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправки в Україну системи протиракетної оборони Patriot, про що може бути оголошено вже на цьому тижні.

Російське посольство у США заявило, що розцінить передачу ракетних комплексів Україні як провокаційний крок, який "призведе до непередбачуваних наслідків". Москва також пригрозила знищенням Patriot, назвавши їх "законною ціллю".

У США наголосили, що Росія одноосібно несе відповідальність за будь-які провокації щодо війни в Україні.

"Єдині провокаційні заходи, які були вжиті протягом усього цього конфлікту, здійснюються Росією. США не перебувають і ніколи не перебували у стані війни з Росією", – підкреслив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател.

До речі, Сенат Конгресу США затвердив оборонний бюджет Сполучених Штатів на наступний рік з рекордними 858 млрд доларів, у якому закладені кошти і для військової допомоги Україні.

Бюджет передбачає збільшення заробітної плати для американських військових, фінансування закупівлі зброї, підтримку для Тайваню, якому загрожує Китай, та 800 млн військової підтримки для України для відсічі агресії РФ. 

Парламент Болгарії остаточно схвалив угоду про постачання зброї Україні.

Список озброєння засекречений, оскільки він містить інформацію про всі озброєння Болгарії.

Тим часом, у Німеччині зростає схвалення постачання танків в Україну.

Після 43 відсотків на початку листопада, зараз 48 відсотків виступають за постачання танків Україні. 41 відсоток німців проти, у листопаді цей показник був 47 відсотків.

Тривожні процеси

Уряд Словаччини запрацював у статусі тимчасового: це може вплинути на допомогу Україні.

Як зазначає видання Aktuality, залишається сумнівним, чи зможе уряд за таких обмежених повноважень надіслати Україні таку необхідну допомогу, як, наприклад, ЗРК С-300. Крім того, зараз Словаччина веде переговори про відправку в Україну винищувачів МіГ-29.

А прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак розпорядився здійснити аудит, що оцінить вплив британської військової допомоги на хід повномасштабної війни в Україні.

Аудит передбачає, що в уряді на основі наявних даних Сунаку підготують звіт із оцінкою того, як розвиваються події у війні в Україні та яке значення має військова допомога Лондона Києву.

В уряді Британії вважають, що такий обережний підхід прем’єра до підтримки України може завадити збільшенню військової допомоги України у, як стверджується, вирішальний момент на полі бою.

Парламент Хорватії не схвалив участі в місії ЄС із підготовки українських військових.

Енергодопомога Україні

В Україну прийшов перший вантаж обладнання для ремонту енергетики зі Сполучених Штатів.

Німеччина до кінця року виділить 130 млн євро Фонду енергетичної підтримки України, а Австрія пожертвує 5 млн євро для зазначеного Фонду.

Уряд Грузії виділив $560 тисяч на закупівлю генераторів для України.

А ще Євросоюз і Україна підписали пакет підтримки на 100 млн євро для відновлення зруйнованих війною шкіл.

Євроінтеграція України

В уряді України кажуть, що Євросоюз пришвидшив оцінку виконання Україною критеріїв кандидата на вступ.

У кабінеті міністрів очікують, що Європейська комісія навесні 2023 року попередньо оцінить прогрес України у виконанні семи рекомендацій, необхідних для початку переговорів щодо членства в ЄС.

Головний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан заявив, що Угорщина хоче пришвидшити рух України в ЄС і зберегти зв'язки з РФ.

У зв’язку з завершенням головування Німеччини в "Групі семи" посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен передала символічну булаву послу Японії, яка очолить групу наступного року.

Фельдгузен опублікувала фото з японським послом Мацудою Кунінорі, який від імені Японії головуватиме в групі послів G7 на підтримку реформ в Україні наступного року.

Серед інших новин дня 

13 держав та Росія проголосували проти резолюції ООН щодо Криму.

Сейм Польщі затвердив нові правила перебування біженців з України.

Партнер колишньої віцепрезидентки Європарламенту зізнався у причетності до скандалу з Катаром - ЗМІ.

У готелі Берліна лопнув величезний акваріум з 1 млн літрів води, двоє постраждалих.

Спеціальний суд щодо воєнних злочинів у Косові виніс перший вирок.

У Британії створили статую Путіна з головою-членом для допомоги ЗСУ та кидання яйцями.

У Брюсселі понад 15 тисяч людей вимагали захисту від високих цін і інфляції.

Офіційно: посольство Росії в Латвії розташоване на вулиці Незалежності України.

Євросоюз схвалив націоналізацію в Німеччині колишньої дочки "Газпрому" й найбільшого імпортера газу з РФ.

У Молдові тимчасово позбавлять ліцензії шість каналів через фейки про війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: