У Чехії починається другий тур президентських виборів

П'ятниця, 27 січня 2023, 09:09

У Чехії 27 січня розпочинається голосування у другому турі президентських виборів, за посаду змагаються колишній генерал НАТО Петр Павел та експрем’єр, лідер партії ANO Андрей Бабіш. 

Про це повідомляє ČTK, пише "Європейська правда". 

Голосування триватиме два дні: з 14:00 до 22:00 у п’ятницю та з 8:00 до 14:00 у суботу 28 січня. Голосуватимуть близько 8,25 млн виборців на майже 14 900 виборчих дільницях. Результати підрахунку мають стати відомі за кілька годин після закриття дільниць та будуть публікуватися на сайті статистичного відомства. 

Нагадаємо, у першому турі найбільше голосів набрав Петр Павел, випередивши Андрея Бабіша на 23 тисячі голосів. Після першого туру низка кандидатів, які не пройшли у другий, закликали голосувати за Павела. На підтримку Бабіша висловилися чинний президент Мілош Земан та чеські комуністи KSČM. 

Останні дні перед другим туром запам’яталися заявою Бабіша про те, що він припиняє контакти з виборцями в рамках президентської кампанії через погрози вбивством, а також провокацією проти Павела - невідомі запустили дезінформацію, що кандидат нібито помер, створивши для цього фейковий сайт і розсилку. 

Про те, який вплив на Україну матимуть вибори у Чехії і як вони можуть вплинути на зовнішній курс Праги, читайте в публікації Олігарх проти генерала: чим важливі для України президентські вибори у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.