Ракети Storm Shadows для ЗСУ, "вбивці Шахедів" в Україні, кадировці у Молдові: все за вихідні

Дайджест
Неділя, 12 лютого 2023, 19:20

Серед головних тем вихідних – допомога Україні і наслідки землетрусу у Туреччині. 

Попри великі втрати, Росія може виграти війну, якщо Захід не поквапиться із наданням Україні обіцяної зброї, вважає президент Польщі. 

Тим часом, перша партія зенітних гармат L-70, які передає Литва, вже в Україні. Ця зброя має бути особливо ефективною для боротьби з іранськими дронами "Шахед".

Бундесвер у найближчі дні почне тренувати українців на Leopard 2, а Британія, за даними The Times, може передати Україні ракети Harpoon або Storm Shadows.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 11 та 12 лютого – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ і підтримка України 

За останні два тижні Росія, ймовірно, зазнала найбільших втрат з часу першого тижня вторгнення в Україну.

Британська розвідка вважає, що зростання російських втрат, ймовірно, пов'язане з низкою факторів, включаючи брак підготовлених кадрів, координації та ресурсів по всьому фронту - це видно на прикладі Вугледара і Бахмута.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Україна терміново має отримати військову техніку від своїх західних союзників у найближчі тижні, в іншому разі росіяни можуть виграти війну.

Міністр оборони США Ллойд Остін обговорив телефоном з міністром оборони України Олексієм Резніковим пріоритети контактної групи з питань оборони України, яка проведе засідання наступного тижня в Брюсселі.

За словами прессекретара Пентагону Пета Райдера, йшлося про постачання засобів протиповітряної оборони і артилерії.

Остін і Резніков також обговорили важливість якнайшвидшої поставки озброєнь, які пообіцяли Україні на "Рамштайні" минулого місяця.

Тим часом, перша партія зенітних гармат L-70, які передає Литва, вже в Україні. Ця зброя має бути особливо ефективною для боротьби з іранськими дронами "Шахед".

Бундесвер у найближчі дні почне тренувати українців на Leopard 2, а Британія, за даними The Times, може передати Україні ракети Harpoon або Storm Shadows.

Ракети "Harpoon" коштують близько 1,2 мільйона фунтів стерлінгів кожна і мають максимальну дальність 240 кілометрів. Ракети Storm Shadow коштують близько 2,2 мільйона фунтів стерлінгів і можуть обстрілювати цілі на відстані до 560 км, хоча модифіковані версії для експорту мають значно меншу дальність.

До речі, західні компанії наввипередки прагнуть виробляти зброю в Україні

Як повідомляє The Telegraph, високопоставлені британські посадовці з галузі оборони обговорюють з колегами у Києві плани виробництва британського озброєння та військової техніки в Україні, та вони – не єдині на Заході, що прагнуть цього.

Та Росія не полишає спроб дестабілізувати Європу не тільки війною в Україні. 

За словами президентки Косова Вйоси Османі, найманці з російської групи Вагнера співпрацюють із сербськими воєнізованими формуваннями для контрабанди зброї та військової форми без розпізнавальних знаків до Косова.

Османі заявила, що секретна операція покликана закласти основу для можливого гібридного нападу Сербії з метою захоплення косовської території.

Крім того, секретар РНБО України Олексій Данілов розповів, що угруповання з Чечні, які воювали проти України з 24 лютого, зараз працюють "рятувальниками" у Туреччині і можуть опинитись із завданням на території Молдови.

Данілов нагадав, що українська розвідка попередила Молдову, що РФ найближчим часом хоче там провести державний переворот. 

Наслідки землетрусу у Туреччині

Кількість жертв землетрусів у Туреччині і Сирії зросла до 33 тисяч.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс очікує, що кількість загиблих в результаті потужних землетрусів у Туреччині та Сирії, ймовірно, зросте удвічі або й більше у порівнянні з теперішнім рівнем.

Тим часом, під завалами продовжують знаходити живих людей. Так, у Туреччині через 115 годин після землетрусу врятували з-під завалів вагітну жінку. А от двом громадянам Грузії, на жаль, не пощастило – вони загинули. Ще трьох продовжують шукати.

Рятувальники Німеччини та Австрії призупинили роботи в Туреччині через проблеми з безпекою.

Анкара починає спецслідство щодо вщент зруйнованих будівель у зоні землетрусу, є перший затриманий. В Туреччині видали понад сотню ордерів на арешт через неякісну забудову у зоні землетрусів.

Вірменія і Туреччина через землетрус привідкрили кордон на КПП, що був "заморожений" вже 35 років, а глава МЗС Греції відвідав "ворожу" Туреччину на знак підтримки.

Серед інших новин вихідних

Швейцарський банк Credit Suisse заморозив російські активи на $19 млрд – ЗМІ.

Країни НАТО вирішили продовжити мандат Єнса Столтенберга ще на рік, хоча сам генсек не хоче продовження свого терміну повноважень.

Вдома у колишнього віцепрезидента США Пенса знайшли ще один документ з грифом "таємно".

Військові США і Канади збили новий нерозпізнаний літаючий об'єкт.

В Італії заарештували євродепутата-фігуранта "Катаргейту".

У Франції проходив національний страйк проти підвищення пенсійного віку, а в Албанії відбувся великий антиурядовий протест через звинувачення у корупції.

У Німеччині повідомили про посилення іранського шпигунства після протестів, а також попередили про посилення шпигунства Китаю.

Кіпр у другому турі обирав президента між двома дипломатами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: