Ексглава МЗС Польщі Сікорський отримує гроші від ОАЕ і голосує на їхню користь у Європарламенті – ЗМІ

Четвер, 9 лютого 2023, 22:38

Колишній міністр закордонних справ Польщі, депутат Європейського парламенту Радослав Сікорський отримує 93 тисячі євро на рік за членство в консультативній раді організації з Об’єднаних Арабських Еміратів і, ймовірно, голосував на їхню користь у Європарламенті.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в розслідуванні нідерландського видання NRC.

Автори розслідування, опублікованого в середу, стверджують, що Сікорський кілька разів на рік їздить до Об'єднаних Арабських Еміратів, де безкоштовно відпочиває на розкішних курортах. Йому також платять 93 тисяч євро на рік за консультації щодо організації конференції "Форум сера Бані Яса", де він із 2017 року є членом консультативної ради.

Окрім Сікорського, до консультативної ради запросили інших колишніх політиків, зокрема експрем’єрів Австралії та Швеції Кевіна Радда та Карла Більдта. У самій конференції бере участь група з близько 150 політиків та аналітиків, захід відбувається за зачиненими дверима без участі ЗМІ.

В уряді Польщі обурені заявами ексглави МЗС Сікорського про "поділ України"

Аналіз NRC показав, що ексочільник польського МЗС голосував на підтримку Об'єднаних Арабських Еміратів та їхнього союзника Саудівської Аравії – переважно відповідно до позиції його групи в Європарламенті. Приміром, він виступив проти припинення постачання зброї до цих країн, яка використовується у війні в Ємені.

Також Сікорський підтримав спробу пом'якшити резолюцію Європарламенту щодо смертних вироків у Саудівській Аравії, яка мала на меті засудити страту дисидентів. Політик підтримав згадку в тексті того, що в останні роки саудівці виносили все менше і менше смертних вироків, а країни на кшталт Китаю та Ірану гірші за Саудівську Аравію в цьому плані.

Крім того, Сікорський не повідомив Європарламенту, що в листопаді 2022 року відвідав конференцію в ОАЕ за рахунок країни. Депутати Європарламенту зобов'язані повідомляти про такі поїздки. За словами Сікорського, у його випадку це не було потрібно, оскільки він не подорожував у ролі депутата Європарламенту.

У NRC зазначають, що прямий вплив на рішення Сікорського неможливо довести, але він займав позицію, яка влаштовує ОАЕ, а також регулярно критикує головного конкурента Еміратів – Іран – за ставлення влади до своїх громадян і виступає за посилення санкцій проти нього.

Качинський пожертвував кошти на ЗСУ, щоб завершити судову суперечку з ексглавою МЗС

У коментарі NRC Сікорський сказав, що з усіх питань, які стосуються ОАЕ та Саудівської Аравії, голосував відповідно до рекомендацій своєї політичної групи. "З цього ви бачите, що моє членство в консультативній раді "Форуму сера Бані Яса" не має жодного стосунку до мого голосування як депутата Європарламенту", – додав політик.

Уже після публікації статті Сікорський оприлюднив у Twitter розгорнуту відповідь. Там він вказує, що був запрошений до консультативної ради "Форуму сера Бані Яса" за два роки до обрання в Європарламент, а його доходи ретельно задекларовані Європарламентом.

Зазначимо, що про отримання Сікорським коштів з ОАЕ стало відомо на тлі корупційного скандалу в Європарламенті, пов'язаного з підкупом його чинних і колишніх посадовців. У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару. У зв’язку з розслідуванням Європарламент призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС, а також усунув з посади підозрювану в корупції Кайлі.

Більше читайте у статті Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: