У Фінляндії зібрались посилити правила для користувачів електросамокатів

Четвер, 2 березня 2023, 14:34

Міністерство транспорту Фінляндії підготувало пропозиції суворіших правил для користувачів електросамокатів, аби зменшити ризики і дискомфорт, який може створювати недбала поведінка деяких водіїв. 

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда". 

У Фінляндії, як і багатьох країнах Європи, електросамокати в останні роки стали поширеним способом пересування у великих містах. Одночасно з’явилися і ті самі проблеми – безвідповідальне ставлення деяких водіїв до безпеки руху та паркування. 

Міністерство пропонує, аби паркування електросамокатів було дозволене лише у спеціально визначених місцях - які вже почали облаштовувати у Гельсінкі, або за загальними правилами паркування, як для автомобілів. Хаотичне паркування на тротуарі, велодоріжці чи газоні хочуть заборонити, а самокати порушників будуть евакуювати з подальшим штрафом (зараз це можливо тільки після того, коли самокат простояв так понад 48 годин).  

Найчастішою причиною нещасних випадків за участю електросамокатів у Фінляндії є керування у стані алкогольного сп’яніння. Відтак водіїв самокатів і велосипедистів пропонують карати штрафами, якщо рівень алкоголю в крові перевищує 0,5 проміле, а поліція буде мати законні підстави зупинити їх для швидкої перевірки, якщо буде мати підозри. Зараз "алкогольні" обмеження на водіїв такого транспорту не поширюються. 

У майбутньому планують вдосконалити правила дорожнього руху, аби на самокатників поширювалися ті ж правила, що й на велосипедистів, та розмістити для цих водіїв додаткові дорожні знаки.

Пропозицію міністерства винесли на громадське обговорення, подавати свої зауваження і пропозиції можна буде протягом березня. 

Нагадаємо, у Парижі третій рік поспіль зафіксували зростання кількості ДТП за участі електросамокатів.

Стокгольм ще у 2021 році вирішив удвічі скоротити кількість прокатних електросамокатів на вулицях міста. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: