У Китаї прокоментували рішення МКС видати ордер на арешт Путіна

Понеділок, 20 березня 2023, 10:22

Китай вважає, що Міжнародний кримінальний суд, який видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна, має зайняти "справедливу позицію".

Про це заявив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство AFP.

За словами речника, суд має "дотримуватися об'єктивної та неупередженої позиції" і "поважати імунітет глав держав щодо юрисдикції відповідно до міжнародного права".

Президент Сербії розкритикував рішення суду видати ордер на арешт Путіна

Ван також закликав суд "уникати політизації та подвійних стандартів", та підкреслив, що завершувати війну в Україні потрібно шляхом "діалогу і переговорів".

"Китай продовжуватиме займати об'єктивну і справедливу позицію в українській кризі та відіграватиме конструктивну роль у мирних переговорах", - сказав Ван Веньбінь журналістам.

Китай не підписав Римський статут, який регулює діяльність Міжнародного кримінального суду. Це означає, що на його територію не поширюється юрисдикція суду.

Чим важливий і чим небезпечний ордер на арешт Путіна

Як відомо, лідер Китаю Сі Цзіньпінь приїде у понеділок до Москви з дводенним візитом і проведе переговори з Путіним.

Раніше повідомлялося, що головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у понеділок звернеться з проханням про виділення додаткових коштів для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.

Нагадаємо, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі "ЄвроПравди" та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.