Партія Орбана відмовилась підтримувати арешт Путіна для суду в Гаазі

Середа, 19 квітня 2023, 22:03

Угорська партія влади "Фідес" у середу провалила проєкт резолюції, яка б закликала арештувати президента Росії Владіміра Путіна в межах ордеру, виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС).

Про це на пресконференції в середу оголосила Агнес Вадаї – заступниця голови партії "Демократична коаліція", яка ініціювала резолюцію, пише "Європейська правда".

За словами Вадаї, угорський уряд раніше казав, що не зможе арештувати Путіна, бо хоч і ратифікував Римський статут МКС, але не впровадив його в національне законодавство. Але саме цю пропозицію і відхилила партія "Фідес".

"Цілком очевидно, що Віктор Орбан служить Владіміру Путіну і не дозволить заарештувати російського президента, якщо той приїде до Угорщини. Він служить Путіну, купуючи у нього російський газ за дуже високою ціною", – наголосила політикиня.

Вадаї додала, що "Орбана цікавить Путін і прибуток", а не доля українських дітей, викрадених Росією – і саме тому в парламентському комітеті у закордонних справах "Фідес", хоча і говорив про мир, відхилив резолюцію.

В МЗС Угорщини назвали "символічним" ордер суду в Гаазі на арешт Путіна

У березні МКС видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.

Та раніше в адміністрації Орбана заявили, що не будуть заарештовувати російського лідера, якби той приїхав в країну, попри ордер, виданий Міжнародним кримінальним судом.

Відповідно до угорської правової системи, у Будапешта немає законних підстав арештовувати російського президента: Угорщина лише формально схвалила Римський статут, але не змінила законодавство для його втілення.

Читайте також: Три сценарії трибуналу для Путіна. Як довести до вироку міжнародний суд над керівництвом РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: