ЄС виплатив Молдові 10 млн євро підтримки, згодом надасть ще 40 млн євро 

Середа, 5 квітня 2023, 13:14

У середу Молдова отримала від Євросоюзу грант у розмірі 10 млн євро, а наступного місяця в країну надійде ще один платіж від ЄС у розмірі 40 млн євро у вигляді кредитів.

Про це повідомила 5 квітня пресслужба Європейської комісії, пише "Європейська правда".

У середу Європейська комісія оголосила про виплату 50 млн євро фінансової підтримки Молдові в рамках поточної операції макрофінансової допомоги на загальну суму 150 млн євро.

Президентка Молдови в Бучі закликала покарати російських воєнних злочинців

Згідно з повідомленням, сьогодні Молдова отримала грант у розмірі 10 млн євро, а на початку травня Єврокомісія виконає наступний платіж у 40 млн євро у вигляді кредитів. 

"Це важлива підтримка з боку ЄС для однієї з країн, яка найбільше постраждала від агресивної війни Росії проти України", - пояснили у Європейській комісії.

Підтримка ЄС допоможе Молдові задовольнити нагальні потреби у фінансуванні та підтримати загальну макроекономічну стабільність, а також уможливить проведення широкомасштабних реформ.

Рішення про виплату Єврокомісія ухвалила після того, як дійшла висновку, що Молдова виконала політичні умови, узгоджені з Брюсселем, для виділення цього траншу.

Зокрема, Молдова зміцнила управління державним сектором, вживши заходів для поліпшення управління державними інвестиційними проєктами. 

Молдова вчергове продовжила на 2 місяці надзвичайну ситуацію через війну в Україні

Уряд Молдови досягнув прогресу в управлінні фінансовим сектором, прийнявши нову стратегію управління державними фінансами.

Молдовська влада також досягла прогресу у зміцненні верховенства права, заповнивши керівні посади в кількох антикорупційних установах. Парламент також ухвалив нову програму з повернення активів, отриманих злочинним шляхом. 

Єврокомісія вже виплатила Молдові 50 млн євро у рамках першого траншу допомоги в серпні 2022 року. 

У січні цього року Єврокомісія також запропонувала збільшити поточну макрофінансову допомогу Молдові до 145 млн євро. Наразі ця пропозиція перебуває на розгляді Європейського парламенту та Ради ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: