Президент Болгарії дав шанс уряду на чолі з технократкою, вона пішла з Єврокомісії

Понеділок, 15 травня 2023, 17:48

Президент Болгарії Румен Радев у понеділок дав мандат на формування уряду блоку партій ГЕРБ-СДС, який висунув на посаду голови уряду єврокомісарку від країни Марію Габріель.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба болгарського президента.

Відповідно до конституції Болгарії, мандат на формування уряду першим отримує партія чи блок, який здобув більшість на парламентських виборах.

Вручаючи мандат, Радєв висловив сподівання, що Габріель представить склад і структуру свого уряду протягом семи днів, а вона своєю чергою пообіцяла зробити все можливе, щоб Болгарія мала стабільний і функціонуючий регулярний уряд.

"Саме тому моя пропозиція полягатиме у створенні експертного уряду, об'єднаного навколо чітких пріоритетів з однією метою – добробут болгар та авторитет Болгарії", – додала вона.

Крім того, як повідомила Європейська комісія, Марія Габріель подала у відставку з посади на час формування уряду – до цього вона взяла неоплачувану відпустку.

Після звільнення Габріель її обов'язки виконуватимуть єврокомісари Маргрете Вестагер, яка відповідатиме за інновації та дослідження, та Маргарітіс Схінас, якому випало опікуватись освітою, культурою та молоддю.

Партія ГЕРБ посіла перше місце на виборах в Болгарії минулого місяця, але набрала лише близько 25% голосів. Це означає, що партія першою отримає мандат, щоб створити коаліцію. 

Габріель стала єврокомісаркою у 2017 році. Вона замінила у Єврокомісії представницю Болгарії Крісталіну Георгієву, яка зайняла керівну посаду у Світовому банку.

У Болгарії вже два роки триває політична криза: після п’яти виборів партії все ніяк не сформують стабільний уряд, і на горизонті проглядають уже шості вибори.

Більше читайте тут: "Євроуряд" для Болгарії: чи зможе чиновниця з Брюсселя вивести країну з політичної кризи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: