Чехія готова долучитись до "гарантій безпеки" для України – президент

Середа, 12 липня 2023, 20:25

Уряд Чехії обговорив можливе долучення до механізму безпекових домовленостей для України, який запропонувала "Група семи", й може до нього долучитись.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на ČTK, президент Чехії Петр Павел сказав журналістам у середу за підсумками саміту НАТО.

Країни Північної Європи долучаться до розвитку довгострокової безпеки України

За словами Павла, будь-яка зацікавлена країна може приєднатися до майбутньої системи безпекового співробітництва. "Уряд Чехії вже обговорив цю пропозицію і готовий приєднатися до неї", – сказав він.

Партнери, додав чеський президент, можуть укладати угоди про співпрацю з Україною індивідуально або формувати для цього групи з кількох країн. Але він не уточнив, у якому форматі "гарантії безпеки" надасть Прага.

Як стало відомо раніше, країни "Групи семи" на саміті НАТО у Вільнюсі погодили рамковий документ щодо "гарантій безпеки" для України. Лідер узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані згодом.

Голова офісу президента Андрій Єрмак вважає, що безпекові гарантії від західних партнерів будуть надані згодом, до весни 2024 року, а не на Вільнюському саміті НАТО.

Читайте також: "Гарантії безпеки" від G7: текст домовленості між Україною та світовими лідерами. Також дивіться відеопояснення "Європейської правди":

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: