Опитування пророкують перемогу правих за тиждень до парламентських виборів в Іспанії

Понеділок, 17 липня 2023, 18:37

Останні соціологічні опитування, опубліковані в понеділок, свідчать, що праві сили можуть отримати більшість голосів на позачергових парламентських виборах в Іспанії цієї неділі, 23 липня.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на іспанський телеканал RTVE.

Згідно з усередненими даними опитувань, найбільша права політична сила – Народна партія – лідирує з 34,5% голосів, що може принести їй 142 мандати з 350. Це на 53 мандати й 14 відсоткових пунктів більше, ніж на останніх виборах 2019 року.

Ультраправій і євроскептичній партії "Голос" (Vox) опитування пророкують 12,8% голосів і 36 мандатів. Це суттєво менше, ніж політсила має зараз (52 мандати), але разом із Народною партією вони можуть утворити більшість у парламенті.

Натомість ліві сили – Соціалістична робітнича партія чинного прем’єра Педро Санчеса й новий прогресивістський блок "Об’єднуймось" (Sumar) – отримують 28,5% і 12,8% голосів відповідно, що дає їм 106 і 33 мандати.

Вибори в Іспанії: Консерватори мають шанс на абсолютну більшість із ультраправими

Таким чином, лівий блок іспанських партій має не більше 139 депутатів, що менше за 155 депутатів, яких ліві сили мали після загальних виборів у листопаді 2019 року і з якими вони сформували нинішній коаліційний уряд.

Понеділок – останній день, коли в Іспанії дозволяється публікувати дані соцопитувань перед дочасними парламентськими виборами в неділю, 23 липня.

Національні вибори були призначені прем'єр-міністром-соціалістом Педро Санчесом після катастрофічного результату на регіональних виборах у травні. Досі всі опитування прогнозували, що на виборах найбільше голосів отримає Народна партія.

Більше про вибори читайте тут: Іспанія, праворуч! Як дострокові вибори можуть змінити зовнішній курс Мадрида.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: