Спікер парламенту Молдови назвав нову голову Гагаузії "представницею бандформування"

Вівторок, 25 липня 2023, 10:13

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу, коментуючи відсутність керівництва країни на інавгурації нової голови Гагаузії від проросійської партії "Шор" Євгенії Гуцул, назвав її "представницею бандформування".

Про це він сказав в ефірі телеканалу ТV8, повідомляє "Європейська правда.

За словами спікера молдовського парламенту, Гуцул представляє інтереси забороненого і неконституційного формування – партії "Шор".

"Ми до цього говорили, що з представниками бандформувань розмовляти не будемо. Нового башкана ми вважаємо представником бандформування", – сказав Гросу, додавши, що публічно заявив про своє рішення не брати участі в інавгурації.

Він додав, що не має інформації про те, чи буде президентка Молдови Мая Санду підписувати указ про включення обраного башкана Гагаузії до складу уряду.

"Напевно, будуть подавати звернення до президентури, і вже там ухвалять рішення, як вчинити в цьому випадку", – підсумував Гросу.

Гагаузія – автономний регіон Молдови із дуже сильними проросійськими настроями. Нещодавно у Гагаузії пройшли вибори башкана (регіонального лідера), на яких перемогла кандидатка від проросійської партії "Шор" Євгенія Гуцул.

У червні Конституційний суд Молдови визнав діяльність партії "Шор" неконституційною на підставі фактів незаконного фінансування та підкупу учасників протестів. 

Інавгурація Гуцул відбулась 19 липня, під час церемонії було порушено кілька процедур.

Недодавно виконувач обов'язків генпрокурора Молдови Іон Мунтяну заявив, що в Гагаузії доведеться проводити повторне голосування, якщо стане відомо, що вибори глави автономії виявилися сфальсифікованими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: