Прем'єр Іспанії хоче дозволити жителям обирати місце для сонячних і вітрових електростанцій

П'ятниця, 7 липня 2023, 18:10

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв закон, який дозволить жителям країни обирати місце розташування сонячних і вітрових електростанцій.

Про це, як інформує "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Згідно з його обіцянкою, мешканці зможуть розв'язувати питання розташування сонячних парків і вітрових електростанцій у своєму районі та отримувати частину прибутку, якщо його Соціалістична партія (PSOE) переможе на парламентських виборах 23 липня.

Зазначається, що будівництво багатьох запланованих фотовольтаїчних і вітрових електростанцій в країні затримується через протести людей, які живуть поблизу них, що робить це питання одним з найгостріших на виборах.

"Ми приймемо закон, який залучить місцевих жителів до вибору місця розташування фотовольтаїчних і вітрових електростанцій, що дозволить їм брати безпосередню участь в отриманні до 10% прибутку, який ті генерують", – заявив Санчес.

Водночас опозиційна Народна партія (PP), яка лідирує в опитуваннях громадської думки, заявила, що запровадить збір на проєкти з відновлюваної енергетики для покриття пов'язаних з ними адміністративних витрат.

Раніше мери 70 міст регіону Андалусія підписали листа, де закликали місцевий уряд підвищити прозорість і поліпшити планування проєктів з відновлюваної енергетики, заявивши, що поширення сонячних панелей і вітрогенераторів змінює сільський ландшафт.

Між тим, в іншому регіоні Іспанії, на північному заході Галісії, відбувалися протести проти великих наземних і морських вітропарків, а екологічні організації оскаржили в суді проєкти з відновлюваної енергетики по всій Іспанії, стверджуючи, що ті загрожують живій природі.

Раніше Народна партія Іспанії (PP), яка лідирує в опитуваннях напередодні національних виборів цього місяця, пообіцяла у разі приходу до влади реформувати податкову систему і знизити податки для малозабезпечених верств населення.

Народна партія постійно лідирує в опитуваннях напередодні позачергових виборів 23 липня, призначених прем'єр-міністром Педро Санчесом 29 травня після того, як його партія та її лівий молодший коаліційний партнер Podemos показали погані результати на регіональних та муніципальних виборах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: