Держдеп США: Дії РФ в Україні можна розглядати як геноцид, але треба вивчити докази

Понеділок, 14 серпня 2023, 20:54

Посол США з особливих доручень глобального кримінального правосуддя, представниця Держдепу Бет ван Скаак вважає, що частину дій Росії в Україні можна розглядати як геноцид, однак для висунення звинувачення у його скоєнні все ще потрібно вивчити докази. 

Про це вона заявила в інтерв’ю "Бабелю", пише "Європейська правда".

Ван Скаак зауважила, що злочин геноциду важко довести, тому що "потрібно мати докази того, що злочинці діють з наміром знищити захищену групу, повністю або частково".

"Але всі елементи, про які ви згадали, — безпричинне насильство, риторика деукраїнізації, русифікація дітей, яких депортували з України до Росії та Білорусі, ― це типи доказів і типи поведінки, які можна розглядати для звинувачення в геноциді", – сказала представниця Держдепу.

Вона висловила впевненість, що прокурори в Україні та інших країнах ретельно вивчають ці докази й визначають, можуть вони порушити справу про геноцид чи ні.

"Водночас поведінку, яка лежить в основі, наприклад, нападів на цивільне населення, сексуального насильства, переміщення дітей, також можна кваліфікувати як воєнні злочини та злочини проти людяності, що в кінцевому підсумку легше довести. І ще не відомо, чи прокурори вирішать висунути звинувачення в геноциді", – додала ван Скаак.

Вона також висловила сумнів у тому, що президент РФ Владімір Путін буде заарештований за злочини в Україні, поки він залишається на посаді глави держави.

Читайте статтю "ЄП" про те, чому ордер МКС для Путіна може призвести навіть до справи щодо геноциду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: