В ОП сподіваються погодити спецтрибунал за злочин агресії РФ до кінця року

Понеділок, 21 серпня 2023, 19:24

Заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов вважає, що формат створення спеціального трибуналу за злочин російської агресії проти України може бути визначений до кінця року.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна", про це Смирнов заявив журналістам у Києві в кулуарах міжнародної конференції "Міжнародний трибунал за злочин агресії проти України".

Заступник голови ОП нагадав, що у вересні в Гаазі має відбутись наступне засідання координаційної групи, до якої входить 38 країн, і де обговорюватиметься формат спецтрибуналу.

Він нагадав, що на розгляді перебувають три моделі: на основі рішення Генеральної асамблеї ООН, який Україна вважає найбільш правильним; на основі багатостороннього договору; і так званий гібридний трибунал, який функціонуватиме на основі української судової системи і проти якого виступає Україна.

"Ключова (причина. – Ред.) – під час воєнного стану створення такого суду потребуватиме змін до Конституції. Це зробити буде неможливо", – пояснив він.

У МЗС вважають, що спецтрибунал має засудити близько 20 топпосадовців РФ

За його словами, переговори щодо формату майбутнього трибуналу в рамках роботи координаційної групи перебувають на стадії "битви аргументів".

"Є різні інші компромісні версії, про які ми наразі не можемо вам говорити, вони поки що є дипломатичною таємницею, ми їх обговорюємо за зачиненими дверима, але ми хочемо вже йти до фіналізації домовленостей із ключовими партнерами стосовно моделі та роботи трибуналу",  – підсумував заступник голови ОП.

Раніше в інтерв’ю "Європейській правді" посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич розповідав, що рішення про те, як саме буде виглядати трибунал щодо російського злочину агресії, ще не прийняте.

Нагадаємо, Україна разом із союзниками й партнерами напрацювала три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії.

Читайте також статтю "Європравди": Гаага готує новини. Чому ордер МКС для Путіна може призвести навіть до справи щодо геноциду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: