ЗМІ: Байден близький до рішення передати Україні ракети ATACMS

Неділя, 10 вересня 2023, 17:54

Президент США Джо Байден наближається до ухвалення рішення про передачу Україні ракет ATACMS дальнього радіусу дії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Financial Times із посиланням на неназваного високопосадовця в адміністрації Байдена.

За його словами, рішення про надання Києву ракет ATACMS може бути ухвалено найближчим часом.

Президент США зіткнувся зі зростаючим тиском з боку обох партій в Конгресі, які вимагають передачу Україні ракет дальнього радіусу дії.

Перевага ATACMS над британськими ракетами Storm Shadow і французькими Scalp, які вже є на озброєнні Києва, полягає в тому, що їх можна запускати з пускових установок HIMARS, а не із застарілих українських винищувачів радянських часів.

Як відомо, Київ давно просить США про ракети ATACMS, що дозволило би Україні завдавати ударів на більшу глибину у російський тил. 

Раніше американські ЗМІ неофіційно дізналися, що рішення про ракети ATACMS для України може бути ухвалене найближчим часом і вони можуть увійти в один із наступних пакетів допомоги.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба на початку вересня після розмови з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Києві сказав, що "ця опція залишається відкритою" і висловив сподівання, що дискусії всередині адміністрації призведуть до позитивного рішення.

Кулеба раніше запевняв, що Україна буде застосовувати далекобійні ракети виключно в межах своєї території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: