Президент Сербії анонсував розслідування вбивства поліцейського на півночі Косова

Четвер, 28 вересня 2023, 19:16

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна проведе власне розслідування події на півночі Косова, що призвели до перестрілки із чотирма загиблими, серед яких – косовський поліцейський.

Про це він сказав в інтерв’ю Reuters, повідомляє "Європейська правда".

Вучич зазначив, що Белград засудив вбивство поліцейського, додавши, що Сербія "розпочне розгляд справи у відповідних судових органах" і проведе розслідування щодо підозрюваних.

"Що це будуть за підозрювані злочинці, це питання до прокурора", – сказав він.

Сербський президент звинуватив косовську поліцію в тому, що вона застрелила одного з нападників у голову "з відстані метра" після того, як той здався, назвавши це "стратою".

Заступник регіонального командувача на півночі Косова Ветон Ельшані у коментарі агентству спростував твердження Вучича.

"Це нісенітниця. Наші офіцери ніколи не зроблять такого. Одному із заарештованих ми надали першу медичну допомогу в польових умовах, щоб врятувати йому життя після отриманих поранень", – сказав він.

Крім того, Вучич заперечив звинувачення президентки Косова Вйоси Османі щодо того, що Сербія підбурює до насильства на півночі.

"Чому це було б вигідно Белграду? У чому полягає ідея? Зруйнувати нашу позицію, яку ми будували протягом року? Зруйнувати це за один день? ... Сербія не хоче війни", – сказав він.

Нагадаємо, в ніч на неділю стало відомо, що на півночі Косова у селі Баньска був убитий косовський поліцейський, ще один отримав поранення.

Прем'єр Косова Альбін Курті згодом заявив, що у селі проводиться силова операція проти щонайменше 30 озброєних людей. Надвечір Приштина повідомляла, що троє нападників убиті, шістьох вдалося затримати. 

Сербія оголосила трьох загиблих "мучениками" і в середу провела день національної жалоби, а сотні людей зібралися, щоб вшанувати їх пам'ять у церкві Святого Сави в столиці країни Белграді.

Косово звинуватило Сербію у озброєнні групи нападників. Ці події створили новий виток напруги в і без того напружених відносинах Косова та Сербії, які ворогують з часу війни між сербськими військами і етнічними албанськими повстанцями наприкінці 1990-х років.

Детально про останні події читайте у статті: Сербія штовхає до війни: що стоїть за спробою розморозити бойові дії в Косові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: