Глави МЗС Естонії та Фінляндії провели термінову розмову через пошкодження підводного газогону

Вівторок, 10 жовтня 2023, 16:58

Міністри закордонних справ Естонії та Фінляндії провели телефонну розмову у зв’язку з пошкодженням, виявленим на підводному газогоні між країнами у Фінській затоці. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це у своєму Twitter (X) повідомив глава МЗС Естонії Маргус Тсахкна.

Тсахкна розповів, що поспілкувався з фінською колегою Еліною Валтонен щодо "тривожної ситуації" у зв’язку з пошкодженням газопроводу Balticconnector між Фінляндією та Естонією.

"Естонія та Фінляндія тісно співпрацюють у розслідуванні цієї ситуації", – зазначив він. 

Нагадаємо, у неділю фінський державний оператор газотранспортної системи повідомив про перекриття газогону Balticconnector через підозру в можливому витоку газу.

Згодом фінські ЗМІ повідомили, що у політичному й військовому керівництві Фінляндії допускають причетність Росії до цього інциденту.   

Генсек НАТО провів телефонну розмову з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

Нііністьо зазначив, що ушкодження газогону та кабелю "ймовірно, стали наслідком зовнішнього впливу".

Газопровід Balticconnector відкрили у грудні 2019 року. Довжина підводної частини Balticconnector від естонського портового міста Палдіскі до фінського Інкоо становить 77 км. Наземна частина займає 55 км в Естонії і 21 км у Фінляндії.

Мета Balticconnector полягала в забезпеченні транспортування газу між Фінляндією, Естонією і Латвією без додаткових витрат й зменшення залежності місцевих ринків від російського "Газпрому".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: