Республіканці представили дев'ять нових кандидатів на посаду спікера Палати представників

Понеділок, 23 жовтня 2023, 19:18

Дев’ять представників Республіканської партії змагатимуться за посаду спікера Палати представників США після того, як конгресмен Джим Джордан відмовився продовжувати боротьбу за цей пост.

Про це оголосила голова Республіканської конференції Палати представників Еліза Стефанік, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

Зокрема, на посаду спікера претендує представник більшості в Палаті представників Том Еммер, якого підтримує відправлений у відставку Кевін Маккарті.

Еммер намагається заручитися підтримкою представників усіх частин Республіканської партії, що, на думку багатьох республіканців, дає йому перевагу.

Крім Еммера, за посаду спікера змагатимуться:

  • Джек Бергман з Мічигану, ветеран морської піхоти США у відставці;
  • Байрон Дональдс від штату Флорида, член ультраправого "Кокусу Свободи";
  • Кевін Герн з Оклахоми, голова консервативної групи, відомої як Республіканський дослідницький комітет;
  • Майк Джонсон з Луїзіани, віцеголова республіканської конференції Палати представників;
  • Ден Мейзер з Пенсильванії, член двопартійної групи Problem Solvers Caucus;
  • Гері Палмер з Алабами, голова Республіканського політичного комітету;
  • Остін Скотт з Джорджії, союзник Маккарті, який в останній момент відмовився від боротьби з Джорданом минулого тижня;
  • Піт Сешнс з Техасу, який свого часу потрапив у скандал після того, як наполягав на відставці посла США в Україні Марі Йованович.

Нагадаємо, минулого тижня члени Палати представників США від Республіканської партії таємним голосуванням зняли кандидатуру ультраправого трампіста Джима Джордана, який претендував на посаду спікера, оскільки той не зміг заручитись достатньою підтримкою, натомість із кожним новим раундом втрачав голоси.

3 жовтня посади спікера Палати представників позбувся Кевін Маккарті. Це сталось під тиском ультраправого крила його Республіканської партії, де Маккарті звинуватили в співпраці з демократами й "таємній угоді" щодо допомоги Україні.

Палата представників США не може ухвалювати нові закони, в тому числі і щодо допомоги Україні, до обрання нового спікера. Тимчасовий федеральний бюджет США розрахований лише до середини листопада, тож аби уникнути шатдауну, Конгрес повинен вирішити цю проблему.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: