Винищувачі США завдали удари у відповідь на атаки підтримуваних Іраном бойовиків

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 08:17

Американські військові вдарили по двох об'єктах на сході Сирії, які використовували іранський Корпус вартових ісламської революції та підтримувані ним угруповання. 

Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін у четвер у відповідь на серію нападів на американські війська в Іраку та Сирії, пише "Європейська правда".

"Ці високоточні удари з метою самооборони є відповіддю на серію невдалих нападів на американський контингент в Іраку і Сирії з боку підтримуваних Іраном груп бойовиків, що розпочалися 17 жовтня", – зазначив Остін.

Іран вимагає у США $420 млн за операцію зі звільнення заручників 1980 року

21 американський військовослужбовець зазнав незначних поранень, переважна більшість з них отримали черепно-мозкові травми.

"Для президента немає вищого пріоритету, ніж безпека американського контингенту, і він дав вказівку провести сьогоднішню акцію, щоб дати зрозуміти, що Сполучені Штати не потерплять подібних нападів і будуть захищати себе, свій контингент і свої інтереси", – заявив Остін.

Він додав, що ці "підтримувані Іраном напади на американські війська є неприйнятними і мають бути припинені".

"Якщо атаки іранських маріонеток на американські сили триватимуть, ми без вагань вживатимемо подальших необхідних заходів для захисту нашого народу", – йдеться у заяві.

CША оголосили про санкції щодо сприяння військовим програмам Ірану

Остін підкреслив, що ці удари відокремлені від поточного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС і не є зміною підходу США до цього протистояння.

"Ми продовжуємо закликати всі державні і недержавні структури не вдаватися до дій, які можуть перерости в ширший регіональний конфлікт", – наголосив глава Пентагону.

Удари завдали у ніч на 27 жовтня поблизу Абу-Камаля, сирійського міста на кордоні з Іраком, двома винищувачами F-16 з використанням високоточних боєприпасів, повідомило агентств Reuters з посиланням на високопоставленого американського посадовця, який говорив на умовах анонімності.

Цілями були склади зброї і боєприпасів, додав посадовець, виступаючи пізно ввечері в четвер перед журналістами у Вашингтоні.

Сполучені Штати час від часу завдають удари у відповідь по підтримуваних Іраном силах в регіоні після того, як ті атакують американські війська. 

У березні американські військові здійснили кілька повітряних ударів у Сирії проти пов'язаних з Іраном угруповань, які вони звинуватили в атаці безпілотника.

Президент Джо Байден напередодні надіслав рідкісне послання верховному лідеру Ірану аятолі Алі Хаменеї, в якому застеріг Тегеран від нападів на американський контингент на Близькому Сході.

Підтримувані Тегераном маріонеткові угруповання пригрозили атакувати американські військові об'єкти, якщо Ізраїль вторгнеться у сектор Гази.

За даними ЗМІ, Ізраїль погодився на прохання США відкласти наземну операцію в секторі Гази, аби американська сторона транспортувала до регіону додаткові системи протиповітряної оборони для захисту власних військ.

Пентагон намагається розгорнути близько десятка систем ППО для прикриття американських військових баз в Іраку, Сирії, Кувейті, Йорданії, Саудівській Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: