В Іспанії сьому ніч поспіль протестували проти амністії каталонських сепаратистів

фото
П'ятниця, 10 листопада 2023, 09:28

Підписання угоди між іспанськими соціалістами та каталонською партією Junts, що відкриває дорогу до формування уряду на чолі з Педро Санчесом і передбачає амністію для обвинувачених у сепаратизмі, активізувало масові протести в країні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє El Pais.

Сьомий мітинг у столиці Мадриді розпочався перед будівлею делегації Європейського парламенту на Пасео-де-ла-Кастельяна, де зібралося близько 1 500 осіб, які вирушили до головного офісу Соцпартії, через що рух транспорту був перекритий у багатьох місцях.

 
фото ALEX DOMÍNGUEZ

На чолі маршу учасники несли плакат Revuelta, молодіжного відділення правої партії Vox, з гаслом "Зупинимо зраду!". Деякі машини сигналили їм, а деякі люди виходили з балконів і вигукували "Хай живе Іспанія!". Учасники ходи скандували: "Вони нас не обманять, Каталонія – це Іспанія!", "Ми втомилися від зради!" і "Пучдемона – у в'язницю!".

Реклама:

Лідер Vox Сантьяго Абаскаль приєднався до мітингу проти амністії під штаб-квартирою соціалістів. "Я прийшов як ще один іспанець перед обличчям найбільшої атаки на єдність Іспанії за весь демократичний період", – сказав він.

Влада оцінила кількість учасників акції у близько 8 000 осіб, що є найбільшим числом за тиждень, після акції в середу, яка зібрала 7 000 осіб. У Гранаді на протести також вийшли 3 000 осіб.

Незважаючи на напруженість і словесне насильство, мітинги в цілому були мирними, з численними учасниками, серед яких були й ті, хто демонстрував більш екзальтоване або агресивне ставлення в рамках неонацистської естетики.

 
Фото: AGENCIA ATLAS 

Однак у Мадриді групи радикалів закидали петардами і сигнальними ракетами спецпризначенців, які врешті-решт отримали завдання розігнати ці невеликі осередки агресивних мітингарів. За даними влади, щонайменше 14 осіб було заарештовано.

Потенційна амністія, яка є умовою підтримки каталонськими партіями уряду на чолі з соціалістами, зустріла жорстке засудження з боку консервативних опонентів Санчеса, які організували великі протести і звинуватили його в тому, що він поставив під загрозу верховенство права в Іспанії заради власної політичної вигоди.

У середу комісар Єврокомісії з питань юстиції Дідьє Рейндерс висловив занепокоєння і звернувся до іспанського уряду з листом, в якому попросив надати більш детальну інформацію про угоду про амністію, що обговорюється.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: