Італія домовилась відкрити в Албанії центри прийняття нелегальних мігрантів

Понеділок, 6 листопада 2023, 20:54

Прем’єр-міністри Італії та Албанії Джорджія Мелоні та Еді Рама в понеділок домовились про побудову на албанській території центрів для прийняття нелегальних мігрантів, які намагаються потрапити в ЄС через Середземне море.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За словами Мелоні, Італія побудує центр прийняття мігрантів в албанському порту Шенджин, а також центр репатріації в глибині країни. Вона уточнила, що обидва центри працюватимуть під італійською юрисдикцією.

"Я вважаю, що це справді європейська угода, і хочу сказати, що вона показує, що можна працювати разом над управлінням міграційними потоками", – сказала італійська прем’єрка на спільній конференції з Еді Рамою в Римі.

Реклама:

Вона додала, що в центрах в Албанії мігранти перебуватимуть на час "швидкого розгляду їхніх заяв про надання притулку і, в разі необхідності, для репатріації", але при цьому туди не відправлятимуть неповнолітніх, вагітних жінок та інші вразливі групи.

Італія, Словенія, Хорватія посилюють співпрацю щодо нелегальної міграції

Джерело Reuters уточнило, що до центрів в Албанії направлятимуть мігрантів, яких рятуватиме на морі берегова охорона або військово-морський флот Італії. Вони мають запрацювати навесні 2024 року й прийматимуть близько 3000 людей.

Прем'єр-міністр Албанії своєю чергою сказав, що відчуває обов'язок допомогти Риму через особливі відносини між двома країнами, пов'язані, серед іншого, географічною близькістю й колоніальною історією.

Згідно з офіційною статистикою, з початку року в Італії зареєстрували понад 145 тисяч нелегальних мігрантів, які дістались країни морем – у порівнянні з 88 тисячами за той самий період минулоріч.

На тлі міграційної кризи уряд Мелоні вже посилив умови ув'язнення для контрабандистів і постановив збільшити кількість центрів утримання мігрантів по всій Італії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: