Фінляндія та США підписали угоду про оборонну співпрацю

фото
Понеділок, 18 грудня 2023, 18:14

Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен та державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок у Вашингтоні підписали двосторонню угоду про оборонну співпрацю – Defence Cooperation Agreement.

Як повідомляє "Європейська правда", церемонію підписання транслював Держдеп США.

У промові перед підписанням Блінкен заявив, що вступ Фінляндії в НАТО зміцнив Альянс, висловивши сподівання, що незабаром цей процес завершить і Швеція. Він також вказав, що останній рік став історичним для співпраці Гельсінкі й Вашингтона.

 
Фото: скриншот трансляції

На церемонії підписання також була присутня голова МЗС Фінляндії Еліна Валтонен, яка потім вирушила на двосторонні переговори з Блінкеном.

Реклама:

Угода про оборонну співпрацю спрощує військову співпрацю та навчання – після її підписання переміщення військ та обладнання не потребуватиме погоджень на такому ж високому рівні, як досі. 

Також у документі прописано 15 зон, які будуть використовувати військовослужбовці США, і окремі об’єкти у їхніх межах будуть доступними лише для США (у шведській угоді таких – 17, у норвезькій – 4).

Фінляндія розкрила деталі майбутньої угоди про військову співпрацю зі США

США мають подібні угоди з більш як 20 країнами.

Нагадаємо, перемовини щодо угоди закінчили у жовтні 2023 року. Угода буде офіційно затверджена з боку Фінляндії після рішення парламенту.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо припустив, що російська операція впливу з використанням шукачів притулку на кордонах Фінляндії може бути у тому числі "відповіддю" на підготовку цієї угоди, але її слід розглядати і в ширшому контексті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: