Ексглаву Центробанку Латвії, фігуранта скандалу з відмиванням грошей РФ, визнали винним у корупції 

Середа, 20 грудня 2023, 15:16

Латвійський суд визнав винним в отриманні хабаря колишнього члена Керуючої ради Європейського центрального банку та багатолітнього голову латвійського Центробанку Ілмарса Римшевічса, і тепер йому загрожує шість років ув'язнення та конфіскація активів.

Про це, як пише "Європейська правда", у середу повідомило агентство Bloomberg.

Суд зазначив у своєму рішенні, що 58-річний Римшевічс порушив закон, прийнявши десять років тому від акціонерів нині неіснуючого банку платежі та туристичну поїздку до Росії – на півострів Камчатка на узбережжі Тихого океану,

Прокурори вимагали шість років ув'язнення і конфіскації активів. Римшевічс заявив, що подасть апеляцію на це рішення.

Реклама:

Арешт Римшевічса у 2018 році став частиною хвилі скандалів з відмиванням грошей, які охопили Латвію та сусідню Естонію.

Балтійська країна побачила, як зазнала краху модель її банківського сектору з переказу американських доларів для російського бізнесу. Міністерство фінансів США зажадало регуляторних змін, а міжнародні кредитори закрили кореспондентські рахунки.

Падіння Римшевічса, який обіймав посаду голови Центробанку Латвії з 2001 по 2019 рік, було стрімким і відбулося після публікації фотографій, на яких він зображений на далекому сході Росії. Були також звинувачення на його адресу в укладанні угод у сауні та вимаганні хабарів.

Справа привернула увагу латвійської громадськості, про неї вже зняли фільм і видали дві книги. Нещодавня книга друга Римшевічса, який доводить його невинуватість, стала бестселером у кількох ризьких магазинах.

Прокурори спиралися на таємне прослуховування сауни у 2013 році та свідчення двох акціонерів Trasta Komercbanka, який був закритий у 2016 році, частково через відмивання грошей. Один з них згодом відмовився від своїх свідчень, а інший помер.

Кримінальну справу було відкладено через оскарження в Європейському суді щодо потенційного імунітету Римшевічса від судового переслідування як члена Ради керуючих ЄЦБ. Зрештою, Суд ЄС постановив, що імунітет не захищає від звинувачення у відмиванні грошей.

Римшевічсу, який звинувачує три комерційні банки у змові проти нього, також загрожує кримінальний процес за спробу фальсифікації свідчень і купівлю фальшивого сертифіката про наявність COVID-19. Він заперечує свою провину в обох цих справах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: