У Швейцарії офіційно змінився президент

фото
Понеділок, 1 січня 2024, 10:55

Очільниця Департаменту оборони, захисту населення та спорту Швейцарії, 61-річна Віола Амгерд з 1 січня 2024 року на рік стає швейцарською президенткою.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Амгерд, яка стала першою жінкою на чолі міністерства оборони Швейцарії, змінює на посаді президента Алена Берсе, який обіймав її протягом 2023 року.

 

На відміну від більшості країн, президент Швейцарії не має реальних повноважень – їх здійснює від імені всієї країни колективний орган, Федеральна рада (аналог уряду). Кожен із її семи членів стає президентом на рік на ротаційній основі.

Реклама:

Членів Федеральної ради Швейцарії та президента обирають на закритому засіданні обох палат парламенту, але фактично це лише процедурний крок, позаяк до цього вже відомо, хто обійме яку посаду.

Окрім формального представництва Швейцарії за кордоном, президент головує на засіданнях Федеральної ради та виступає посередником у разі суперечок.

У Швейцарії обрали нового президента і членів уряду

В екстрених ситуаціях – наприклад, якщо Федеральна рада з певних причин не може провести засідання – президент Швейцарії може ухвалювати одноосібні рішення чи віддати наказ про екстрені заходи.

Швейцарські ЗМІ звертають увагу на те, що Віола Амгерд є другою поспіль франкомовною президенткою Швейцарії й четвертою, що походить не з німецькомовного кантону.

Ален Берсе ж, як повідомлялось, минулого року ухвалив рішення піти з Федеральної ради Швейцарії, тож у грудні замість нього обрали однопартійця Берсе, соціал-демократа Беата Янса.

Нагадаємо, на останніх парламентських виборах у Швейцарії, що відбулись у жовтні, перемогла правопопулістська Швейцарська народна партія (SVP), яка показала один з найкращих результатів в історії політсили.

Читайте також: Менш зелена та правіша Швейцарія: що змінили парламентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: