В Ісландії кажуть про спадання активності вулкана, через виверження якого евакуювали місто

Понеділок, 15 січня 2024, 20:09

Влада Ісландії заявила, що станом на 15 січня вулканічна активність біля міста Гріндавік, яке довелось евакуювати через потоки лави, пішла на спад, хоча поки й не завершилась.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RUV.

Представниця Ісландського метеорологічного бюро Ловіса Мьол Квюдмюндсдоуттір заявила, що виверження вулкана біля Гріндавіка ще не закінчилося, хоча активність в одній із двох його тріщин зменшилася.

Фахівчиня додала, що існує значна невизначеність щодо подальшого розвитку подій – зокрема й тому, що метеорологи фіксують підняття землі в районі геотермальної електростанції Сватсенгі, чого не було під час попереднього виверження вулкана у грудні.

Реклама:

Магма, за оцінками Ісландського метеорологічного бюро, у результаті виверження пройшла під Гріндавіком, і зараз науковці відстежують, як далеко вона зайшла.

Виверження на північ від Гріндавіка поновилось вранці у неділю, менш як через місяць після завершення грудневого виверження у цьому районі. Лава почала витікати з нової тріщини, що відкрилася впритул до міста.

Лава знищила щонайменше три житлові будинки, але збудовані наперед захисні укриття дозволили її зупинити.

Під час виверження 18-22 грудня місто залишилося неушкодженим, хоча були побоювання, що лава від початку піде у напрямку Гріндавіка. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: