Боррель: Парасолька США над Європою, можливо, не назавжди

П'ятниця, 16 лютого 2024, 18:25

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Європа має нарощувати власні сили оборони та стримування.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав на Міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені, повідомляє DW.

"Європа дуже добре почувається під парасолькою США, але американська парасолька, можливо, розкрита не назавжди", – припустив Боррель.

Водночас високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки не уточнив, чи має оборонна парасолька Європи передбачати ядерне стримування.

Реклама:

"Потрібно розкривати власну парасольку. Нам надалі, можливо, доведеться стати більш автономними, ніж нам цього коли-небудь хотілося", – зазначив Боррель.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус розкритикував ідеї, які пролунали в публічній дискусії, що Європі можливо доведеться думати про свою "ядерну парасольку", якщо стане зрозуміло, що на США не можна розраховувати. 

Голова комітету Бундестагу з питань оборони також вважає, що ЄС не повинен робити ставку на ядерну зброю як гарантію стримування, а розвивати інші сфери оборони.

Нагадаємо, цього тижня Дональд Трамп на передвиборчому заході розповів, як погрожував союзникам "заохотити Росію" до агресії проти них, щоб змусити їх збільшити внески у колективну безпеку. 

Очільник МЗС Франції після заяв Трампа про НАТО заявив, що Європі потрібне "друге страхування життя".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: