Словаччина проти продовження торговельних пільг для України без урахування вимог фермерів

Вівторок, 20 лютого 2024, 18:48

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна не підтримає  пропозицію Європейської комісії про продовження режиму лібералізації торгівлі з Україною, якщо не будуть враховані вимоги словацьких фермерів.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на TASR, Фіцо заявив 20 лютого на зустрічі з міністром сільського господарства Словаччини Річардом Такачем.

Словацький прем'єр сказав, що лібералізація торгівлі "суттєво шкодить" країнам, які безпосередньо межують з Україною. Тому Братислава вимагає зокрема захисних заходів від імпорту українського зерна та меду.

"Однак Єврокомісія і багато країн-членів ЄС є глухими і сліпими. У святій боротьбі проти Росії дозволено все, навіть якщо словацькі фермери повинні вмирати в ім'я українських інтересів", – додав він.

Реклама:

Фіцо доручив представникам Словаччини не підтримувати пропозицію Єврокомісії, якщо не будуть прийняті зауваження, що захищають словацьких фермерів. "Я вірю, що таку ж думку поділять Угорщина, Польща, Румунія та Болгарія", – зазначив прем'єр-міністр.

Голосування за продовження пільгового режиму торгівлі України з Євросоюзом має відбутись на засіданні Ради ЄС у середу, 21 лютого.

Наприкінці січня Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу.

Але ця пропозиція не задовільнила фермерів у країнах ЄС, що межують із Україною, які почали акції протесту – зокрема у Польщі

Читайте також: Торгівля з компромісом: на яких умовах Україна збереже вільний доступ до ринку ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: