У Литві напад на соратника Навального оцінюють як перший випадок політичного тероризму

Четвер, 14 березня 2024, 10:39

У Національному центрі кризового реагування Литви заявили, що напад на території країни на соратника Навального Леоніда Волкова виглядає добре спланованою операцією, що є першим випадком політичного тероризму в країні.

Як повідомляє LRT, пише "Європейська правда", таку оцінку висловив керівник відомства Вільмантас Віткаускас.

Віткаускас зазначив, що це перший подібний інцидент "політичного тероризму на нашій території". Водночас він вважає поки передчасним говорити про можливих замовників та виконавців.

"Але що далі йде розслідування, то більш зрозуміло, що ця операція була професійною, добре спланованою і виконавець був або достатньо добре підготовлений, або отримав дуже хороші інструкції… З усіх доступних даних це виглядає як добре спланована і професійна операція", – зазначив Віткаускас. 

Реклама:

Він зазначив, що через цей випадок у профільних службах почалися дискусії про те, як захистити опонентів російського та білоруського режимів, які проживають у Литві. За його словами, такі люди вже отримували інструкції щодо того, як підвищити свою безпеку.

Очільник Наццентру кризового реагування додав, що литовські служби підвищують рівень пильності. На його думку, одним з факторів є у тому числі російські "вибори", до яких залишається кілька днів. 

Серед іншого, правоохоронці готуються до можливих провокацій під час запланованого мітингу опозиційних до режиму Путіна росіян перед російським посольством у Вільнюсі, що запланований вдень у четвер.

Напад на соратника Навального Волкова у Вільнюсі стався ввечері 12 березня біля його будинку. Нападник почекав, поки той припаркується на подвір'ї, після чого вибив молотком вікно в машині, розпорошив в очі сльозогінний газ і почав бити Волкова. Внаслідок нападу у нього зламана рука. 

Спецслужби Литви припускають, що за нападом на Волкова стоять російські спецслужби і він пов’язаний з наближенням президентських "виборів" у Росії. 

Президент Литви Гітанас Науседа у своєму коментарі зазначив, що зазвичай такі злочини планують заздалегідь, та допустив вплив Кремля. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: