В Ісландії вчетверте за останні три місяці почалось виверження вулкана

Фото
Неділя, 17 березня 2024, 11:45

В Ісландії напередодні увечері почалось виверження вулкана, яке стало четвертим за останні три місяці.

Про це повідомило агентство AP, інформує "Європейська правда".

Метеорологічне управління Ісландії повідомило, що внаслідок виверження утворилась тріщина в землі довжиною близько 3 кілометрів між горами Стора-Скогфелл і Хагафелл на півострові Рейк'янес.

 
AFP
 
AFP
 
AFP

Метеорологічна служба вже кілька тижнів попереджала про ризик виверження, оскільки під землею накопичувалась магма – напіврозплавлена гірська порода.

Реклама:

Після початку виверження сотні людей були евакуйовані з термального курорту Блакитна лагуна – однієї з головних туристичних пам'яток Ісландії.

Місце виверження знаходиться в декількох кілометрах на північний схід від Гріндавіка, прибережного міста з населенням 3800 осіб, приблизно в 50 кілометрах на південний захід від столиці Ісландії Рейк'явіка.

Через попереднє виверження на півострові Рейк’янес, що почалось раптово і так само швидко закінчилося, залишилася без гарячої води та опалення частина країни – лава пошкодила труби, по яких до міст постачалася геотермально нагріта вода. 

Нагадаємо, виверження на початку лютого стало вже третім за останні місяці. Перше почалося 18 грудня, друге – 14 січня. Під час другого епізоду відкрилася додаткова тріщина, лава з якої обійшла захисний мур біля міста і знищила три будинки у Гріндавіку. 

Уряд Ісландії розглядає варіанти компенсацій за житло для мешканців Гріндавіка, який через постійні виверження став непридатним для проживання. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: