Прапор Швеції піднімуть біля штаб-квартири НАТО у понеділок

Четвер, 7 березня 2024, 18:52

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Швецію із завершенням процесу вступу у Північноатлатничний альянс та зазначив, що її прапор перед штаб-квартирою у Брюсселі піднімуть у понеділок.

Як повідомляє "Європейська правда", допис він опублікував у своєму Twitter (X) одразу після офіційної церемонії, що поставила крапку у вступі. 

"Тепер Швеція – 32-й член Північноатлантичного альянсу та займає належне місце за нашим столом. Вступ Швеції робить НАТО сильнішим, Швецію та увесь Альянс – більш захищеними. Очікую підняття їхнього прапора у штаб-квартирі НАТО у понеділок", – зазначив Столтенберг.

Нагадаємо, близько 18:30 за київським часом у Вашингтоні прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон вручив держсекретарю США Ентоні Блінкену підписані документи щодо вступу Швеції у НАТО, завершуючи близько 200-річну історію нейтралітету країни.

Раніше 7 березня до Вашингтона надійшла остання – угорська – ратифікаційна грамота щодо вступу Швеції, у наступні години Альянс і Швеція здійснили інші необхідні формальності. 

Як відомо, Швеція розраховувала завершити його разом з Фінляндією, але у підсумку він затягнувся ще на рік. 

Спершу головною перешкодою був лідер Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який формально висував Швеції претензії за політичний прихисток для його політичних опонентів і курдських лідерів, реальною ж головною причиною були торги Ердогана із США щодо купівлі винищувачів F-16.

Далі перешкодою неочікувано стала Угорщина, при тому, що Будапешт не висував конкретних вимог. Попри неодноразові обіцянки "не стати останніми" у процесі ратифікації, Угорщина все ж завершила цей процес після Туреччини та навіть після цього знайшла спосіб додатково затримати остаточний вступ Швеції у НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: