Сейм Литви на рік продовжив обмеження проти росіян та білорусів

Новини — Четвер, 25 квітня 2024, 18:38 —

Сейм Литви 25 квітня на рік продовжив національні санкції проти громадян Росії та Білорусі, відхиливши пропозиції запровадити додаткові обмеження до чинних правил.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

109 депутатів литовського Сейму проголосували за продовження дії закону про встановлення обмежувальних заходів через військову агресію проти України. Двоє депутатів були проти, ще вісім – утрималися.

Найзначнішим нововведенням є заборона на ввезення до Литви сільськогосподарської продукції та кормів російського або білоруського походження. Конкретний список заборонених продуктів і кормів ще має затвердити уряд.

Реклама:

Водночас зі схваленого у вівторок проєкту вилучили доповнення про те, що росіяни і білоруси, які навмисно і систематично публічно поширюють антидержавну пропаганду або схвально оцінюють злочини агресії, повинні втратити посвідку на тимчасове проживання в Литві.

У Сеймі Литви поки не підтримали обмеження на поїздки росіян і білорусів додому

Пропозицію обмежити поїздки росіян і білорусів у Литві на батьківщину навіть не розглядали, оскільки для її взяття до розгляду не вистачило голосів.

Уряд Литви ще в лютому запропонував продовжити обмежувальні заходи для росіян і білорусів ще на рік, оскільки повномасштабна війна, розпочата Росією проти України 24 лютого 2022 року, триває, а причини, через які закон було ухвалено минулого року, нікуди не зникли.

Згідно з ухваленим торік законом, росіяни та білоруси обмежені в можливості отримання литовських віз та електронного статусу резидента, ще більше ускладнюється можливість російських громадян приїжджати до Литви й купувати нерухомість, а також їхні заяви на отримання посвідки на проживання в Литві тимчасово не ухвалюють.

Ухвалений закон про національні санкції діятиме до 2 травня 2025 року. Його ще має підписати президент Гітанас Науседа. Минулого року він наклав вето на такий закон через відмінності в санкціях, накладених на громадян Росії та Білорусі, але Сейм це вето подолав.

За даними литовського Департаменту міграції, наразі посвідку на проживання в Литві мають 62 884 громадяни Білорусі та 15 678 громадян Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: