Єврокомісар пояснив, що допомога Ірану та слова про солідарність є "проявом людяності"

Новини — Понеділок, 20 травня 2024, 11:19 —

Єврокомісар з кризового управління Янез Ленарчич був змушений надати пояснення, що активація картографічної служби ЄС швидкого реагування на прохання Ірану на тлі аварії гелікоптера з іранським президентом на борту не була актом політичної підтримки.

Про це Ленарчич написав у соцмережі Х (Twitter) у понеділок, повідомляє "Європейська правда".

Ленарчич у неділю ввечері повідомив, що на прохання Ірану про допомогу ЄС активує свою картографічну службу швидкого реагування CopernicusEMS у зв'язку з аварією гелікоптера, на борту якого перебували президент Ірану та міністр закордонних справ країни.

При цьому він використав хештег #EUSolidarity – "солідарність ЄС".

Реклама:

Під дописом єврокомісара можна було побачити низку обурених коментарів. З обуренням відреагували і в німецькому парламенті.

Тож у понеділок Ленарчич заявив, що надання CopernicusEMS на запит для сприяння пошуково-рятувальній операції "не є актом політичної підтримки якогось режиму чи установи". "Це просто прояв елементарної людяності", – зазначив єврокомісар.

Тим часом президент Європейської ради Шарль Мішель заявив у понеділок вранці, що "ЄС висловлює щирі співчуття" у зв'язку із загибеллю президента та міністра закордонних справ Ірану.

Інших реакцій у відповідь на інформацію про загибель президента Ірану Ібрагіма Раїсі з боку ЄС поки не надходило.

Іран підтримує Росію у її загарбницькій війні проти України, надаючи, серед іншого, безпілотники-камікадзе, якими РФ проводить щоденні повітряні атаки.

Іранські посадовці перебувають у санкційних списках держав Заходу за надання військової підтримки РФ, а також – за придушення насильницьких протестів та порушення верховенства права в країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: