Мадрид відкликає посла з Аргентини після заяв її президента про дружину прем'єра Іспанії

Новини — Вівторок, 21 травня 2024, 17:00 —

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес на пресконференції 21 травня оголосив про відкликання посла з Аргентини після того, як її президент Хав'єр Мілей скандально висловився про дружину іспанського прем'єра Бегонію Гомес.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RTVE.

Рішення про відкликання посла з Аргентини ухвалив уряд Іспанії на засіданні у вівторок.

"Уряд залишається пильним, ситуація не змінилася, і тому я оголошую, що ми відкликаємо нашого посла в Буенос-Айресі. Посол, безумовно, залишиться в Мадриді, і в Аргентині далі посла не буде", – пояснив Альбарес.

Реклама:
Між Іспанією та Аргентиною спалахнув скандал через заяви про дружину прем'єра

Він додав, що особисто передав послу Аргентини в Мадриді вимогу перепросити за слова аргентинського президента.

"Ми постаємо перед унікальним випадком не тільки для цього уряду, але і в історії міжнародних і дипломатичних відносин між країнами. Немає прецедентів, щоб глава держави приїжджав до столиці іншої країни, щоб ображати її інституції та відверто втручатися у її внутрішні справи", – обурився міністр закордонних справ Іспанії.

Джерела в іспанському МЗС наголошують, що до такого кроку вдаються нечасто, і найближчий прецедент – відкликання посла Іспанії з Венесуели на два роки через дії венесуельського президента Ніколаса Мадуро.

Між Іспанією та Аргентиною сталась суперечка через заяви іспанського міністра

RTVE з посиланням на урядові джерела також пише, що Мадрид не виключає рішучіших заходів, зокрема "розриву дипломатичних відносин з Аргентиною або оголошення Мілея персоною нон-грата".

Минулих вихідних, нагадаємо, Хав'єр Мілей назвав дружину іспанського прем'єра Педро Санчеса "корумпованою" під час мітингу в Мадриді, організованого ультраправою партією Vox. Це викликало масштабне обурення іспанського уряду та політичних партій.

Слова Мілея стосувались повідомлення про те, що суд Мадрида розглядав звинувачення у зловживанні впливом і корупції в бізнесі проти дружини Санчеса, висунуті за приватною скаргою групи антикорупційних активістів "Чисті руки".

Однак пізніше прокуратура Мадрида заявила, що подала апеляцію на закриття справи за відсутністю доказів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: