Боррель нагадав Сійярто, що ЄС не має повноважень "призивати" на війну в Україні

Новини — Понеділок, 27 травня 2024, 19:29 —

Топдипломат Європейського Союзу прокоментував заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, який натякнув на імовірні плани "призову громадян ЄС для участі у війні на боці України".

Таке Боррель сказав на пресконференції після зустрічі голів МЗС країн Євросоюзу в Брюсселі 27 травня, повідомляє "Європейська правда".

Голова дипломатії Євросоюзу нагадав, що Європейський Союз "далекий від того, аби мати повноваження" запроваджувати обов'язкову військову службу, й це рішення ухвалюється на рівні держав.

"Я читав у газетах, що Велика Британія думає про це (обов'язкову службу. – Ред.), але Європейський Союз не може навіть обговорювати це", – додав він.

Реклама:
Глава МЗС Німеччини: Угорщина має припинити блокувати рішення щодо України

Боррель припустив, що таке питання, якщо й має обговорюватись у ЄС, то на рівні лідерів держав, тоді як у Раді Євросоюзу – на "рівні набагато нижчому, набагато скромнішому" – вирішують практичні питання.

"Філософські дискусії про Третю світову війну, безумовно, є важливими і цікавими, але сьогодні цього в порядку денному не було", – підсумував топдипломат ЄС.

Після засідання Ради Євросоюзу Петер Сійярто зробив серію заяв щодо "неприпустимості призову громадян ЄС для участі у війні на боці України", хоча про існування таких ідей досі нічого не було відомо.

Перед тим голова угорського МЗС поскаржився, як на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у понеділок його "атакували" колеги з кількох держав, проте він не поступився і продовжив виступати проти військової підтримки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: