У Німеччині явка на євровиборах стала найвищою з моменту об’єднання країни

Новини — Понеділок, 10 червня 2024, 10:23 —

У Німеччині явка на виборах до Європейського парламенту стала найвищою за період з моменту об’єднання країни, тобто за останні 30 років. 

Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська правда".

У Німеччині голосувати на євровиборах прийшли 64,8% виборців з правом голосу, що є найвищим показником з 1994 року, коли вибори до Європарламенту вперше проходили в об’єднаній Німеччині. Німеччина буде мати у Європарламенті найбільше представництво – 96 мандатів. 

Явка виявилась на 3,4 процентних пункти вищою, аніж у 2019 році, коли проголосували 61,4%. Перед тим цей показник єдиний раз досягав 60% на перших євровиборах об’єднаної Німеччини у 1994 році, після чого явка коливалася між 40% і 50%.

Реклама:

Коли голосувала лише Західна Німеччина, рекордну явку зареєстрували під час виборів 1979 року, тоді проголосували 65.7%.

Нагадаємо, за результатами виборів до Європарламенту найбільше місць отримав опозиційний Християнсько-демократичний союз, а друге місце посіла правопопулістська "Альтернатива для Німеччини", обійшовши СДПН Олафа Шольца і "Зелених". 

У Польщі за результатами виборів до Європарламенту перемагає партія прем'єр-міністра Дональда Туска, проте ультраправа "Конфедерація" отримала свій найкращий результат і посіла третє місце. В Італії впевнено перемогла партія прем'єрки Джорджії Мелоні. 

У Франції промакронівський блок з розгромним результатом поступився правопопулістському "Національному об'єднанню", після чого Макрон несподівано оголосив дострокові парламентські вибори

В цілому результат ультраправих на виборах Європарламенту виявився нижчим за прогнози.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: