Дипломат на баррикадах: какие последствия будет иметь новый конфликт между Сербией и Косовом

Четверг, 30 мая 2019, 10:50 — , для Европейской правды
Фото: mkd.mk

"Якщо щось загрожуватиме порядку і життю людей на півночі Косова, наші війська захистять наш народ", – цими словами президент Сербії Александар Вучич оголосив про приведення військових сил у повну бойову готовність.

28 травня Косово і Сербія вкотре опинилися на межі гарячого конфлікту. І хоча за кілька годин ситуація майже нормалізувалася, занадто багато факторів вказує на те, цей конфлікт точно не буде останнім.

А до того ж роль Росії в його розпалюванні стає все більш явною.

Поліцейська операція та барикади

27 травня президент Сербії Александар Вучич вирішив презентувати в сербському парламенті доповідь стосовно Косово і Метохії. Сербський лідер планував відзвітувати за все, що офіційному Белграду вдалося (або не вдалося – через підступність Приштини) зробити на косовському напрямку за останні кілька років, та розповісти про своє бачення вирішення косовського питання.

Виступ Вучича в цей понеділок тривав дві з половиною години. Засідання парламенту завершилося пізно ввечері і мало продовжитися зранку. Але у вівторок рано-вранці вся сербська влада була піднята на ноги через погані новини з Косова.

Як повідомили ЗМІ, косовські поліцейські підрозділи спеціального призначення NjSO біля шостої години 28 травня розпочали операцію в чотирьох північних муніципалітетах Косова. Акція була достатньо серйозною та масштабною – було задіяно 73 поліцейських автомобілі, правоохоронці мали на озброєнні автоматичну зброю та спецзасоби.

Офіційно проголошена мета операції – затримання, із санкції прокуратури та за рішенням суду, підозрюваних у причетності до організованої злочинності та контрабанди.

Але північ Косова – це регіон компактного проживання сербів.

Тому і місцеве населення, і офіційний Белград сприйняли подію як несанкціонований напад на сербську громаду з метою утисків та залякування. Відповідною була і реакція.

Від самого ранку в північній, сербській частині Косовської Митровиці були включені моторошні сирени оповіщення про загрозу, стурбовані люди почали збиратися в центрі міста. В муніципалітеті Зубін Потік місцеві мешканці перегородили дороги барикадами.

А в Белграді верховний головнокомандувач, президент Сербії привів армію в повну бойову готовність, і таке саме розпорядження було видано для поліцейських підрозділів.

Замість продовження дискусії в парламенті щодо врегулювання косовського питання Вучич вимушений був проводити засідання Ради безпеки і після цього виходити до депутатів із доповіддю про поточний стан справ "у південній сербській провінції Косово і Метохія".

Поліцейська операція та побитий російський дипломат

Пів дня ситуація була дуже напруженою та загрозливою.

На шляху до Зубіного Потоку косовська поліція застосовувала сльозогінний газ та розбила імпровізовані барикади за допомогою спеціально обладнаних поліцейських авто.

Було протистояння косовських спецпризначенців із місцевими мешканцями і в самому місті. Наступного дня мер розповів про 20 поранених.

Водночас сербські ЗМІ повідомляли про гуртування сербських військ на базах біля кордону з Косовом.

Багато хто цікавився – де ж миротворці? Весь цей час KFOR зберігав спокій і не втручався.

Офіційні представники миротворчого контингенту НАТО в Косові оприлюднили протягом дня заяви, в яких наголосили, що йдеться про стандартну поліцейську операцію, спрямовану на боротьбу з організованою злочинністю та корупцією, яка не загрожує звичайним громадянам, і тому миротворці спостерігають, але не втручаються.

Вучич тим часом "дзвонив в усі дипломатичні дзвони", звертаючись у першу чергу до Євросоюзу як до посередника в переговорах із Приштиною.

Врешті-решт, ЄС висловився. Прес-секретар Європейського Союзу Мая Косьянчич у традиційній манері закликала Косово і Сербію проявити стриманість, але і окремо попередила Приштину, що поліцейські операції повинні "посилювати, а не послаблювати зусилля з нормалізації".

Чи після заяви Брюсселя, чи просто за планом, але в другій половині дня косовські спецпризаченці, затримавши на півночі Косова 23 підозрюваних у причетності до здійснення кримінальних злочинів працівників косовських правоохоронних органів різних національностей, завершили операцію та залишили північні муніципалітети.

Але ситуація не заспокоїлася. З’ясувалося, що серед затриманих є громадянин Росії, співробітник місії ООН у Косові (UNMIK) Михаїл Краснощьоков. До того ж російський дипломат отримав травму – йому пошкодили обличчя.

Здійнявся скандал, з обуреними заявами виступили МЗС РФ, посольство Росії в Белграді, керівник місії ООН у Косові, і росіянина швидко відпустили.

Наразі офіційна Приштина звинувачує російського громадянина в порушенні закону – у спробі втрутитися в перебіг поліцейської операції. Міністерство закордонних справ Косова вже звернулася до представництва ООН із проханням прояснити обставини присутності персоналу UNMIK на барикадах на Півночі Косова.

Керівники косовського уряду в своїх заявах дали зрозуміти, що пов’язують випадок із громадянином РФ зі спробами Росії дестабілізувати регіон, про які, як зазначається, Приштина вже давно попереджала міжнародне співтовариство.

"Якщо ми не погодимося на компроміс, то втратимо все"

Ввечері вівторка, коли ситуація трохи заспокоїлася, сербський парламент врешті-решт затвердив доповідь Александара Вучича щодо Косова і Метохії. І, не зважаючи на багатий на події початок тижня, саме це рішення є найбільш значимим з усього, що відбувалося в ці два дні.

Отже, що ж такого сказав сербський лідер?

Президент Сербії у своєму виступі перед парламентом вперше закликав визнати втрату Косова.

Це болюче визнання – головний постулат косовської політики Вучича. "Я вирішив не продовжувати брехню і самообман, я сказав усім, що в Косово і Метохії немає нашої влади, і ми повинні припинити обманювати нашу громадськість", – сказав він, зазначив, що договір з албанцями є єдиним шляхом.

Наступна важлива теза – відмова від збереження ситуації "замороженого конфлікту". Якщо цей конфлікт збережеться, залишиться просто сидіти і чекати, коли албанці нападуть на Сербію, вважає Вучич.

Полное поражение России: что показал приговор участникам "антинатовского" переворота в Черногории

Сценарій, за який особисто виступає сербський президент – нормалізація відносин між Белградом і Приштиною. Тут він пропонує шукати компроміси, які після погодження на рівні офіційного Белграда, Приштини та міжнародної спільноти планує винести на загальнонаціональний референдум.

Вучич попередив депутатів: "Якщо ми не погодимося на компроміс, то втратимо все".

Треба згадати, що сербсько-косовський діалог, який був розпочатий у 2013 році за посередництва Європейського Союзу і мав на меті врегулювання замороженого конфлікту, було зупинено не в ці травневі дні під час чергового загострення, а в листопаді минулого року.

Белград відмовився про щось домовлятися з Приштиною після введення косовською владою 100% мита на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини – єдиних країн регіону, які не визнали Косово.

Своєю чергою Приштина ухвалила це рішення після блокування офіційним Белградом та його союзниками вступу Косова до Інтерполу та активності сербського Міністерства закордонних справ, яке за останні рік-два розгорнуло бурну діяльність із запуску процесу відкликання визнання Косова країнами так званого третього світу.

Провалом завершилася і спроба канцлера Німеччини Ангела Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона "перезапустити" переговорний процес між Белградом та Приштиною під час саміту країн Західних Балкан та керівництва ЄС.

Нова зустріч лідерів Сербії та Косова та нова спроба поновити переговорний процес за посередництва ЄС, а також Німеччини та Франції, відбудеться в перших числах липня в Парижі.

Однак навіть у порівнянні з квітнем ситуація лише загострилася.

Поліцейська операція дала підстави РФ звинувачувати в новій кризі НАТО та ЄС, які "таким чином намагаються втягнути країни регіону до Альянсу". РФ виявилася єдиним переможцем у цьому конфлікті – у випадку підписання історичної угоди між Сербією та Косовом Росія ризикує втратити ледь не останнього відданого союзника на Балканах.

А тому участь у конфлікті російського дипломата не виглядає як випадковість. І звичайно, російське МЗС вже виступало із заявою, протестуючи проти будь-якого розслідування появи їх співробітника в епіцентрі конфлікту.

Автор: Наталя Іщенко,

журналіст

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.