США возвращают дипломатов, Швеция опровергает Зеленского, санкции против Грузии: новости дня

Дайджест
Понедельник, 25 апреля 2022, 21:42

Блінкен і Остін в ході закритого візиту до Києва оголосили про виділення нової військової допомоги; вибухи у будівлі міністерства держбезпеки у Придністров'ї; президент Німеччини не братиме участі у заході, який цьогоріч присвятили Україні; Макрон переобраний президентом Франції; Швеція заперечила домовленість про відбудову Миколаївщини, про яку заявив Зеленський; Росія висилає 40 співробітників дипмісій Німеччини; Британія передає Україні БМП Stormer із пусковими установками для ПЗРК Starstreak; партія чинного прем’єра Словенії програла вибори; Фінляндія і Швеція подадуть заявки на вступ до НАТО вже у травні.

Більше важливих і цікавих новин 25 квітня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Деталі закритого візиту посланців Байдена

Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні в ході закритої таємної поїздки до Києва в неділю держсекретаря США і глави Пентагону.

Йдеться про іноземне військове фінансування для України та 15 країн-союзників і партнерів на суму 713 мільйонів доларів. Для Києва при цьому передбачено близько 322 мільйонів доларів.

Таке фінансування відрізняється від попередньої військової допомоги США Україні. Це не пожертвування запасів Міністерства оборони США, а готівка, яку країни можуть використати для придбання поставок, які їм можуть знадобитися.

За словами чиновників, нові гроші разом із продажем боєприпасів на 165 мільйонів доларів, виготовлених не в США і сумісних зі зброєю радянських часів, збільшують загальну суму американської військової допомоги Україні до 3,7 мільярда доларів з моменту вторгнення.

Перебуваючи в Києві, Блінкен і Остін зустрілися з Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим і міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським.

Візит був закритим та відбувався без висвітлення преси з міркувань безпеки. 

Держсекретар США Ентоні Блінкен розповів, що він та міністр оборони Ллойд Остін провели близько трьох годин з президентом України Володимиром Зеленським та його командою у Києві.

За даними Reuters, Блінкен під час закритого візиту до Києва разом з главою Пентагону оголосив про поступове повернення американських дипломатів в Україну та висунення кандидатури нового посла.

Президент США Джо Байден запропонував кандидатуру дипломатки Бріджит Брінк на посаду посла США в Україні. 

Про те, ким є ця дипломатка та чого чекати у двосторонніх відносинах після її призначення, читайте в статті Посол з грузинською відмовою: хто така Бріджит Брінк, яка очолить дипмісію США в Україні.

Згодом Офіс президента України опублікував офіційне повідомлення за результатами закритої зустрічі.

Відзначається, що президент обговорив з делегацією США питання, які нині є пріоритетними для України - оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти Росії, фінансову підтримку та гарантії безпеки.

У понеділок, після візиту до Києва, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що суверенна незалежна Україна буде існувати набагато довше, ніж президент РФ Владімір Путін.

Він зазначив, що Росія "зазнала невдачі в Україні", а "Україна досягла успіху".

А міністр оборони Ллойд Остін після візиту заявив, що Україна може виграти війну проти Росії з правильним обладнанням та належною підтримкою.

У комюніке Держдепу США за підсумками візиту зазначається, що Пентагон розширить навчання для українських військових, зокрема щодо використання нової для них зброї, яка передається у рамках західної військової допомоги. 

Вибух у Придністров’ї, можливість нової агресії

Триває шістдесят перша доба повномасштабної війни Росії проти України.

Як повідомляє британська розвідка, оборонці Маріуполя виснажили російські підрозділи.

Зазначається, що рішення Росії взяти в облогу, а не атакувати маріупольський сталеливарний завод "Азовсталь" означає, що багато російських підрозділів залишаються в місті і не можуть бути передислоковані.

В огляді також повідомляють, що Росія досягла незначних успіхів у деяких областях з того часу, як зосередила свою увагу на повній окупації Донбасу. 

Міжнародний кримінальний суд приєднається до розслідування воєнних злочинів РФ в Україні.

Командувач Збройних сил Литви допускає нову агресію Росії через 5-10 років.

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації заявили, що "не бачать" ризиків ескалації у Придністров’ї та прагнуть мирного врегулювання придністровської проблеми.

Сьогодні ввечері у Придністров'ї заявили про вибухи біля будівлі міністерства держбезпеки (МДБ) у Тирасполі.

На одній із фотографій з місця подій на землі лежить тубус, можливо, від РПГ, з якого було зроблено постріл. За даними очевидців, було чути кілька вибухів.

Українські розвідники повідомляють, що у невизнаному Придністров'ї ще кілька днів тому почали готуватися до "вибухів", які організовує ФСБ, щоб виправдати війну з Україною чи залучити "ПМР" до бойових дій у війні проти України.

Суперечки щодо ембарго

Держави-члени Європейського Союзу не мають згоди щодо повного ембарго або підвищення мит на імпорт російської нафти та газу. 

Деякі країни ЄС рішуче виступають проти заборон на імпорт. Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого природного газу з Росії, рішуче виступили проти припинення поставок нафти та газу, поки не знайдуть достатні альтернативні джерела постачання. 

Тим часом, 50 членів Європейського парламенту звернулися до канцлера Німеччини Олафа Шольца із закликом запровадити енергетичне ембарго проти Росії. 

А президент Німеччини не братиме участі у традиційному федеральному балі-форумі Bundespresseball, який цьогоріч присвятили Україні.

Штайнмаєр скасував свою участь у заході, висловивши думку, що зараз це "не на часі" через війну в Україні.

Естонія на 5 років заборонила в’їзд Кіркорову.

Як повідомляє The Wall Street Journal, США не вводять санкції проти Кабаєвої через побоювання розлютити Путіна.

Перемога Макрона

Макрон переобраний президентом, у Ле Пен - рекордний для ультраправих результат.

Згідно з остаточними результатами другого туру виборів, опублікованими Міністерством внутрішніх справ Франції у ніч з неділі на понеділок, Еммануель Макрон переобраний президентом країни з 58,54% голосів.

Держсекретар Франції у європейських справах Клеман Бон зазначив, що Франція після переобрання президента Еммануеля Макрона на другий термін продовжить виступати за посилення санкцій проти Росії, не приховуючи від громадян, що це означає певні труднощі.

Друга перемога Еммануеля Макрона на президентських виборах у Франції стала справді історичною.

Про те, що зміниться у Франції після президентських виборів і що це може означати для України читайте в статті завідувачки інформаційно-аналітичного відділу Українського інституту Надії Коваль та редактора "Європейської правди" Юрія Панченка Тріумф Макрона: яких змін у політиці Франції варто чекати Україні після виборів.

Інше: Швеція спростовує Зеленського, санкції проти Грузії

Швеція заперечила домовленість про відбудову Миколаївщини, про яку заявив Зеленський.

Голова фракції "Слуги народу" хоче звернутися до ЄС і США із закликом до санкцій проти Іванішвілі.

Британія передає Україні БМП Stormer із пусковими установками для ПЗРК Starstreak.

За даними Welt, німецька компанія подала запит до уряду на постачання Україні танків Leopard.

Росія висилає 40 співробітників дипмісій Німеччини. Глава МЗС Німеччини розкритикувала РФ за висилку німецьких дипломатів.

Партія чинного прем’єра Словенії програла вибори.

У Туреччині літак впав на міську вулицю, є загиблі.

Поштовх на шахті у Польщі: кількість загиблих зросла до 6.

Швеція отримала обіцянки про захист від Британії та США на період подачі заявки в НАТО - ЗМІ.

Фінляндія і Швеція подадуть заявки на вступ до НАТО вже у травні – ЗМІ.

Це лише частина цікавих новин 25 квітня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: