$40 млрд Украине, чехи признали геноцид украинцев, британские гарантии безопасности: новости дня

Дайджест
Среда, 11 мая 2022, 21:46

В США вважають, що війна Путіна в Україні, ймовірно, стане "непередбачуваною та ескалаційною" найближчими місяцями; Сенат Чехії визнав геноцидом злочини Росії в Україні ; Папа Римський зустрівся з дружинами захисників "Азовсталі"; Палата представників США схвалила надання допомоги Україні на $40 млрд; Німеччина почала тренування українських військових на Panzerhaubitze 2000; Болгарія домовилася про поставки газу із США за цінами нижчими, ніж у "Газпрому"; в Москві помстилися за свого посла в Польщі; Британія підписала гарантії безпеки зі Швецією та Фінляндією; в ЄС відмовляються від обов'язкових масок у літаках та аеропортах; Чехія посилить правила щодо біженців через наплив ромів.

Більше важливих і цікавих новин 11 травня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Путін готується до затяжної війни

Триває сімдесят сьома доба повномасштабної війни Росії проти України. 

Президент Чехії дозволив 103 чехам воювати в Збройних силах України.

За даними британської розвідки, РФ намагається закріпитися на острові Зміїний. Також зазначається, що Україна успішно вразила російські засоби ППО та кораблі постачання за допомогою безпілотників Bayraktar.

Якщо Росія зміцнить свої позиції на острові Зміїний за допомогою стратегічних крилатих ракет ППО та берегової оборони, вони можуть домінувати у північно-західній частині Чорного моря.

Розвідувальний центр Сил оборони Естонії повідомляє, що просування українських військ у Харківській області незабаром може поставити під загрозу лінії постачання підрозділів ЗС РФ на Ізюмському плацдармі.

Розвідувальна спільнота США також вважає, що війна президента Росії Владіміра Путіна в Україні, ймовірно, стане "непередбачуваною та ескалаційною" найближчими місяцями.

Виступаючи у вівторок перед сенатським комітетом збройних сил, директор національної розвідки Авріл Хейнс окреслила похмуру і невизначену картину наступного етапу путінського вторгнення.

Вона сказала, що його наступний крок буде важко передбачити частково тому, що "Путін стикається з невідповідністю між його амбіціями та поточним потенціалом російських військових".

Хейнс також заявила, що цілі Путіна сягають далеко за межі Донбасу.

Розвідувальна спільнота вважає, що для досягнення Придністров'я Путіну потрібно буде провести повну мобілізацію всередині Росії, чого він досі не зробив.

Заклики говорити з Путіним, чехи визнали геноцид українців

Сенат Чехії у середу, 11 травня, визнав геноцидом українського народу злочини російської армії в Україні.

Чеські сенатори заявили, що Росія в Україні грубо порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародні конвенції.

Сенат засудив численні воєнні злочини, вчинені Росією в українських містах, таких як Буча, Бородянка, Ірпінь та Маріуполь, які свідчать про терор проти населення, масові страти та депортації сотень тисяч осіб.

Сенат засудив етнічно мотивовані злочини проти людства, які Росія вчиняє системно і масштабно, заявляючи, що вони є проявами геноциду проти українського народу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що його візит до президента Росії Владіміра Путіна був правильним, оскільки для пошуку рішень необхідно мати справу з тими, хто створює проблему або може її вирішити.

За його словами, є повний сенс говорити з керівником Російської Федерації; є сенс говорити з будь-якими іншими зацікавленими сторонами у нинішній кризі.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі вважає, що Сполученим Штатам та Росії необхідно говорити одне з одним, щоб спробувати завершити війну в Україні.

Тим часом, США закликали Росію розблокувати українські порти задля експорту продовольства.

Дружини захисників Маріуполя, які перебувають на "Азовсталі", звернулися до Папи Римського Франциска з проханням допомогти евакуювати українських військових у третю країну.

Глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявив, що Росія "абсолютно не хоче" війни у континентальній Європі.

Тим не менш, наприклад, в Болгарії, за даними свіжого опитування, бояться, що РФ нападе на їхню країну.

$40 млрд для України від США

Палата представників Конгресу США схвалила допомогу Україні на понад $40 мільярдів, оскільки Конгрес намагається забезпечити надходження військової допомоги та посилити уряд у Києві, який бореться з російським вторгненням.

Тепер законопроєкт направляється до Сенату, який, як очікується, швидко його  розгляне.

Два тижні тому президент Джо Байден попросив Конгрес схвалити додаткові $33 мільярди допомоги Україні, але законодавці вирішили збільшити військове та гуманітарне фінансування.

Байден закликав Конгрес діяти швидко, щоб він міг підписати законопроєкт до того, як чинна оборонна допомога для України закінчиться пізніше в травні.

Пакет, серед іншого, включає 6 мільярдів доларів на допомогу в безпеці, включаючи навчання, обладнання, зброю та підтримку; 8,7 млрд доларів на поповнення запасів американського обладнання, надісланого в Україну, і 3,9 млрд доларів на операції Європейського командування.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що Україні потрібно від 500 до 600 млрд євро на реконструкцію.

А канцлер Німеччини допускає, що Україна буде ще сотню років відчувати наслідки нинішньої війни.

До речі, Німеччина почала тренування українських військових на Panzerhaubitze 2000.

Невгамовна Угорщина

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт готовий підтримати нафтове ембарго проти РФ, якщо воно стосуватиметься тільки морської нафти.

Тим часом, за даними Politico, офіційні особи ЄС розглядають можливість надання Угорщині фінансової компенсації у спробі переконати прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримати санкції щодо російської нафти.

Орбан досі блокує загальноєвропейські санкції проти російської нафти з того часу, як їх було запропоновано 4 травня, стверджуючи, що припинення імпорту буде рівносильним скиданням "ядерної бомби" на економіку Угорщини.

Переговори між президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Орбаном у понеділок завершилися безрезультатно, а наступна відеоконференція, запланована на вівторок, була скасована.

Останній план санкцій ЄС, поширений у неділю, передбачав надання Угорщині та Словаччині, які значною мірою залежать від російської нафти, термін до кінця 2024 року для дотримання заборони на нафту. Це на два роки більше, ніж у решти ЄС. Чехія матиме термін до кінця червня 2024 року.

Але Угорщина вказала, що їй потрібно ще більше часу, щоб зменшити залежність від російської нафти.

А Болгарія домовилася про поставки газу із США за цінами нижчими, ніж у "Газпрому".

27 квітня "Газпром" припинив постачання газу до Болгарії та Польщі за відмову платити в рублях. Болгарія споживає близько 3 мільярдів кубометрів газу на рік, у тому числі понад 90% надходило з Росії.

В Москві помстилися за свого посла в Польщі

МЗС Росії викликало польського посла Кшиштофа Краєвського після інциденту з російським послом у Варшаві.

Посол Росії Сергєй Андрєєв хотів покласти квіти до Мавзолею радянських воїнів у Варшаві, оскільки 9 травня Росія святкувала День перемоги над нацистською Німеччиною. Демонстранти з українськими та польськими прапорами перешкоджали Андрєєву пройти до меморіалу радянським воїнам, виголошували антиросійські гасла та облили посла червоною речовиною.

Росія зажадала від Польщі офіційних вибачень після зазначеного інциденту. 

МЗС РФ каже, що ухвалить рішення про подальші кроки залежно від реакції Варшави на вимоги.

Пізніше стало відомо, що будівлю біля входу до посольства Польщі в Москві невідомі чоловіки облили червоною фарбою.

Інше: гарантії від Британії для Швеції і Фінляндії

Британія підписала гарантії безпеки зі Швецією та Фінляндією.

В ЄС відмовляються від обов'язкових масок у літаках та аеропортах.

Чехія посилить правила щодо біженців через наплив ромів, які незаконно намагаються отримати допомогу.

Міністерку оборони Німеччини розкритикували за те, що взяла сина на борт службового гелікоптера.

Німеччина не повернеться до ідеї використання "Північного потоку-2".

ЄС на донорській конференції щодо Сирії зібрав близько 6,4 млрд євро.

Посольство Німеччини відновило роботу в Києві.

Це лише частина цікавих новин 11 травня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: