28 січня 2015

Статті
Резолюція ПАРЄ щодо України. Коментований переклад
Асамблея закликає російську владу: утримуватися від дестабілізації України, а також фінансування, військової підтримки незаконних збройних формувань... негайно звільнити всіх військовополонених, у тому числі члена українського парламенту і члена української делегації в ПАРЄ Надію Савченко.
Колонки
Чи загрожує Україні втрата газового транзиту?
Європа зможе впоратися і без російського газу, хоча це буде досить складно. Саме це унеможливлює успіх російського шантажу. Однак якщо імпорт сланцевого газу стане недоступним, то Європа буде поступливішою. Тому Україні треба бути готовою до припинення російського транзиту.
Новини
22:35
Рішення ПАРЄ підтримали всі українці. Проти – Азербайджан, вірмени, серби, турки
Проти цього рішення одноголосно виступили делегації Азербайджану, Вірменії, Кіпру, Сербії, а також більша частина австрійців, швейцарців, голландців, хорватів та турків.
21:37
РОСІЯ ПРИПИНЯЄ РОБОТУ В ПАРЄ ДО КІНЦЯ РОКУ. Обмірковує вихід з Ради Європи
"Ми попереджали, що якщо буде обмеження права голосування навіть на короткий період, ми залишимо асамблею. Тож цього року ми припиняємо участь в роботі. Ми також припиняємо будь-які офіційні контакти з асамблеєю", - заявив Пушков.
21:14
ПАРЄ ПОЗБАВИЛА РОСІЮ ПРАВА ГОЛОСУ ДО КВІТНЯ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила поправку до резолюції щодо Росії, якою наклала на РФ дипломатичні санкції, позбавивши росіян права голосу в ПАРЄ.
21:00
Савченко має бути звільнена за 24 години - рішення ПАРЄ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила поправку до резолюції щодо Росії, якою закликала російську владу "протягом 24 годин звільнити Надію Савченко".
20:13
В ЄС кажуть, що Греція не заперечувала проти заяви про санкції
„Ми вважали, що станом на вечір понеділка (заява була поширена вранці у вівторок, 27 січня) заява була погоджена всіма членами ЄС. Греція не заперечувала проти проекту заяви ні в телефонній розмові між президентом Європейської Ради Дональдом Туском і прем'єр-міністром Алексісом Ципрасом, ні при спілкуванні з новим грецьким шерпа (переговірник)", - пояснив європейський чиновник.
19:59
Льовочкіна допомогла РФ в ПАРЄ, розповівши про уряд війни та кривавого пастора
"Наша асамблея має протидіяти уряду України, який намагається побудувати стіну між Україною та Росією", - звернулася вона до асамблеї.
19:35
Канада виділила Україні додатковий кредит на $160 млн
Як повідомляється, додаткова підтримка сприятиме економічній і соціальній стабільності в Україні, чия економіка "продовжує стикатися з серйозними проблемами, в тому числі від постійної агресії режиму Путіна та окупації Криму".
19:33
Депутати ПАРЄ: що подумають українці про Європу, якщо РФ поверне право голосу?
У них був час з квітня минулого . Але що зробили росіяни – вони просто втекли з Асамблеї, щоб уникнути діалогу з нами. Чи, може ви вірите, що Росія готова припинити війну на Сході? Уявіть, якби на Донбасі жили ваші родичі?", - відповіла Бірута Весайте (Литва).
19:01
Нові санкції ЄС щодо РФ можуть зачепити ринок капіталів та нафтогазову галузь - ЗМІ
Очікується, що нові санкції ЄС можуть включити подальше обмеження на ринку капіталу, що зробить це важчою для російських компаній можливість рефінансувати себе і, можливо, вплинуть на російські суверенні облігації та доступ до передових технологій для нафтової і газової галузей.
18:13
РНБО не рекомендувала нардепам голосувати за ратифікацію Римського статуту
17:56
Розпочати конфлікт з НАТО може лише самогубець - прем'єр Естонії
"Нарва (естонське місто на кордоні з РФ - Ред.), дорогі члени Рійгікогу, така ж частина НАТО, як і Нью-Йорк. Той, хто планує почати конфлікт із НАТО, очевидно, є самогубцем", - сказав Рийвас.
17:22
Етнічні поляки з Маріуполя хочуть виїхати до Польщі
Серед майже 700 осіб польського походження, котрі мешкають в Маріуполі, близько 50 хочуть покинути місто.
17:10
фотоРФ в ПАРЄ: позбавлення права голосу "зруйнувало резолюцію". Переговори тривають
"Дана поправка пройшла всього одним голосом. І навіть доповідач щодо повноважень РФ Стефан Шеннах визнав її деструктивною і такою, що руйнує всю архітектуру резолюції", - запевнив російський депутат.
17:08
Кількість російських туристів у Латвії впала на 6%
Разом з тим, зазначається, що в 2014 році сильно зросла кількість туристів з Німеччини (на 36,5%) і з Великої Британії (44,8%).
16:38
Прем'єр Греції хоче позбутися готелів системи "all inclusive"
Алексіс Ципрас вважає принцип "all inclusive", при якому туристи не залишають території готелю, загрозою для малого бізнесу.
16:23
оновленоКомітет ПАРЄ погодився позбавити росіян права голосу до квітня або до червня
Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив низку поправок по резолюції щодо України. Передбачені альтернативні поправки, які позбавляють росіян права голосу.
16:22
"Газпром" відмовився розширювати "Північний потік"
16:18
Єврокомісія розробила новий антитерористичний план - ЗМІ
Одним з пунктів плану є збір та зберігання особистої інформації авіапасажирів, які подорожують до Європи.
16:08
Норвегія допоможе боротися з корупцією в Міноборони України
Норвегія наголошує на важливості створення в Міністерстві оборони України системи управління персоналом, вільної від корупційних ризиків.
15:57
Мінекономрозвитку подасть до Ради законопроект про захист прав інвесторів
Незахищеність прав інвесторів – одна з основних причин, разом із військовими діями, відсутності припливу іноземного капіталу в країну.
15:51
Горбачов вважає нісенітницею ідею засудити ФРН за "анексію" Східної Німеччини
"Не можна з позиції сьогоднішнього дня давати оцінки того, що було в іншій епосі, в інший час, 25 років тому. Про який референдум (НДР) могла йти мова, якщо у двох країнах - і в НДР і ФРН - йшли стотисячні мітинги з єдиним гаслом: "Ми один народ!", - наголосив він.
15:36
ЄС має посилити санкції проти РФ - президент Латвії
"В інтересах Латвії посилити санкції у галузі військового співробітництва та інвестицій в ОПК", - заявив він.
15:31
У Франції на колишніх президентів витрачають 6 млн євро щороку
Екс-президенти мають право на квартиру, службовий автомобіль з двома водіями та сімох помічників.
15:12
Це війна Росії проти України - Лінкявічюс
Він також акцентував, що обстріл Маріуполя повинен розцінюватися як теракт.
15:02
Німеччина критикує позицію Греції щодо санкцій проти Росії
Новий грецький уряд на чолі з Алексісом Ципрасом розглядає можливість накладення вето на подальші санкції проти Росії.
14:40
Пушков: якщо ми підемо з ПАРЄ, постраждають всі. Далі - вихід з Ради Європи
"Якщо будуть ухвалені радикальні поправки, запропоновані вчора низкою депутатів, то Росія розгляне питання про припинення своєї роботи в ПАРЄ до кінця 2015 року. Рішення (про продовження чи припинення роботи) буде ухвалене або в середу ввечері, або в четвер вранці, ми відразу про нього повідомимо", - заявив російський депутат.
14:39
Посол України в Австрії пояснив логіку ПАРЄ: Росії дають шанс виправитися
Резолюція ПАРЄ визнає, Росія порушила своєю поведінкою все що тільки можна, але вона матиме час до червня, щоб виправити скоєне.
14:30
ЄС продовжить санкції проти РФ ще на півроку - ЗМІ
"Враховуючи погіршення ситуації, Рада (у закордонних справах - Ред.) постановляє продовжити дію обмежувальних заходів відносно осіб і організацій, що загрожують або підривають суверенітет України та її територіальну цілісність, прийнятих в березні 2014 року і згодом оновлених, до вересня 2015 року", - говориться у документі.
14:15
Євросоюз має посилити санкції проти Росії - Брок
Елмар Брок виступає за негайне посилення санкцій і їх публікацію, щоб вони якомога швидше вступили в силу.
14:04
Росіяни вважають США найбільшим ворогом. Найкращий друг - Китай
У топ-3 країн, з якими, на думку опитаних, у РФ особливо теплі взаємини, також увійшли Білорусь (32%) і Казахстан (20%).
13:47
РФ знов торгує Савченко – пустить до неї відвідувачів, якщо росіян лишать в ПАРЄ
Пушков нагадав що у разі, якщо щодо РФ буде відновлено дію дипломатичних санкцій – їх позбавлять права голосу та інших прав в рамках ПАРЄ – то російська делегація припинить участь у роботі організації.
13:08
Глава Європарламенту виступає проти нових санкцій щодо Росії
Президент Європарламенту Мартін Шульц висловився проти нових санкцій відносно Росії у зв'язку з ескалацією конфлікту в Україні.
13:08
ПАРЄ пропонують все ж покарати Росію – зареєстровано 29 поправок
Вісім з них пропонують в різних формулювання вже зараз позбавити росіян права голосу та накласти інші обмеження на їх права в рамках асамблеї.
12:54
У Греції дефолту не буде - прем'єр Ципрас
Новий прем'єр-міністр пообіцяв надати "реалістичні пропозиції" для відновлення економіки і анонсував боротьбу з корупцією.
12:52
ЄС розширить чорний список громадян РФ - ЗМІ
"Враховуючи погіршення ситуації, Рада (у закордонних справах - Ред.) постановляє продовжити дію обмежувальних заходів відносно осіб і організацій, що загрожують або підривають суверенітет України та її територіальну цілісність", -говориться у тексті, поширеному Європейською службою зовнішньої дії серед країн ЄС.
12:31
В Італії за зв'язки з мафією заарештовано 160 осіб
Операція пройшла вранці 28 січня у північних областях країни - Емілії-Романьї, Ломбардії, П'ємонті, Венето.
12:30
Лавров: НАТО - пережиток холодної війни
"На жаль, НАТО в нинішньому вигляді залишається в основному рудиментом минулого епохи", - відзначив Лавров.
12:28
Рада Федерації ратифікувала договір Росії з Абхазією
Рада Федерації РФ одноголосно ратифікувала договір між Росією і Абхазією про союзництво і стратегічне партнерство.
12:13
У Польщі кажуть, що заява Путіна про "натівський легіон" - за межею абсурду
Глава Міністерства оборони Польщі Томаш Сємоняк вважає, що заява президента Росії Володимира Путіна про те, що в Україні воє "легіон НАТО" переходить межу абсурду.
11:55
ПАРЄ оприлюднила проект рішення: Росія порушила все, але санкції зупиняємо
До розгляду Парламентської асамблеї Ради Європи в середу підготовлений проект резолюції з жорсткими висловлюваннями на адресу Москви, який, між тим, пропонує не накладати на Росію санкції.
11:48
Глава Міноборони Польщі: Заходу уривається терпець через поведінку РФ
Неважливо те, які заходи стосовно РФ будуть прийняті в четвер чи в лютому, важливо те, що Європа втрачає терпіння через невиконання Росією Мінських угод.
11:31
Україна - найгірша в Європі у рейтингу економічної свободи
Україна посіла 162-е місце у світовому рейтингу і займає останнє місце серед 43 країн у європейському регіоні.
11:19
В четвер Греція готується накласти вето на санкції проти Росії
Новий грецький уряд розглядає можливість накладення вето на подальші санкції проти Росії через війну в Україні.
11:02
ЄС не готує суттєвого посилення санкцій проти Росії - ЗМІ
Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх дій продовжують підготовку пропозицій щодо санкцій, які можуть бути введені проти РФ у відповідь на ескалацію конфлікту в Україні, однак значного посилення санкцій не буде.
10:46
У Держдумі РФ звинувачують ФРН в анексії Східної Німеччини
Голова Держдуми Сергій Наришкін доручив комітету з міжнародних справ опрацювати можливість прийняття заяви, в якій засуджується "анексія Німецької демократичної республіки Федеративною республікою Німеччина в 1989 році".
10:33
Україна і США підписали декларацію про кредитні гарантії на $2 млрд
Це дозволить Україні активніше запроваджувати вже розпочаті реформи і залучати міжнародну фінансову підтримку.
10:25
Порошенко: заходи в Освенцимі показали ізоляцію Росії
Заходи, присвячені 70-й річниці звільнення концентраційного табору Аушвіц-Біркенау, які у вівторок пройшли в Польщі, засвідчили міжнародну ізоляцію Росії.
09:59
Ірландія ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС
Ірландія ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом.
09:57
Путін прагне знищити Україну до економічного колапсу в Росії - Сорос
Джордж Сорос і Бернар-Анрі Леві заявляють, що на карту поставлено не тільки майбутнє України, але і самого Європейського Союзу.
09:43
ЄС вимагає від Франції повернути помилково виділений 1 млрд євро
Франція має повернути Євросоюзу 1,07 млрд євро, помилково виділених у якості допомоги фермерам.
09:35
Берлусконі відмовили в достроковому завершенні відбування покарання
Тюремне ув'язнення через похилий вік обвинуваченого було замінено на проходження суспільно-корисних робіт.
09:24
ЄС замислився про заборону поставок обладнання "Газпрому" - ЗМІ
09:21
Прем'єр Литви: наші відносини з РФ покращаться тоді, коли в Україні буде мир
Відносини Литви покращаться тоді, коли Москва буде дотримуватись мінських домовленостей і в Україні буде встановлено мир.
09:01
Меркель і Обама: Росію треба притягнути до відповідальності
Лідери Німеччини та США погодились щодо необхідності притягнення РФ до відповідальності за підтримку сепаратистів та з приводу фінансової допомоги Україні.
08:54
У Румунії ув’язнили двох екс-міністрів за шпигунство і державну зраду
У Румунії ув’язнили двох колишніх міністрів за комерційне шпигунство і державну зраду під час продажу державних стратегічних компаній.
08:37
МЗС: Фінляндія не виключає посилення санкцій проти Росії
Фінляндія готова підтримати введення додаткових обмежувальних заходів проти Росії, якщо цього вимагатиме ситуація.
08:27
Сутички у Косово: щонайменше 80 поранених і затриманий мер столиці
Щонайменше 80 людей було поранено у сутичках між поліцією і демонстрантами у столиці Косово Пріштіні, при цьому поліція затримала і мера Пріштіни.
08:21
Новий глава МЗС Греції: у нас "демократична позиція" щодо санкцій проти РФ
У нового уряду Греції буде "демократична позиція" під час обговорення в Євросоюзі санкцій проти Росії.
08:14
Нуланд: Якщо агресію РФ не вдасться стримати, НАТО має бути напоготові
Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд вважає, що всі країни НАТО мають зробити свій внесок у створення сил швидкого реагування і бути напоготові, якщо стримати агресію РФ не вдастся.