Суд ЄС може визнати ожиріння інвалідністю

Четвер, 12 червня 2014, 14:55

Суд ЄС розглядає тестову справу, котра могла б зобов'язати роботодавців лікувати ожиріння робітників як інвалідність.

Данія попросила Європейський суд справедливості винести рішення по справі  чоловіка вихователя, який говорить, що був звільнений за те, що занадто товстий.

Карстен Калтофт важить близько 160 кг. Він розповів ВВС, що "шкідливі звички" зробили його товстим, однак округлі форми не завдавали "жодних проблем" на роботі.

Остаточне рішення суду буде обов'язковим до виконання на всій території ЄС.

Дане судове рішення якраз на часі, адже рівень ожиріння в Європі помітно зріс. Дослідження, проведене в Англії в 2012 році показало, що більше половини дорослих людей страждають ожирінням або надлишковою вагою.

Данський суд запитав суддів Європейського суду в Люксембурзі, яке саме рішення передбачає європейське право у випадку пана Калтофта.

В інтерв'ю Всесвітній службі ВВС, Калтофт спростував повідомлення, що він був не в змозі зігнутися досить низько, щоб зав'язати дитячі шнурки.

Описуючи свою роботу з дітьми, він сказав: "Я можу сидіти на підлозі і грати з ними, у мене немає таких проблем."

"Я не бачу себе в якості інваліда", додав він. "Ми сподіваємося, що результатом судового процесу буде рішення про те, що це не добре звільнити людину тільки тому, що вона товста, якщо вона робить свою роботу належним чином."

Коли його запитали, чи його роботодавець, місцеві органи влади Біллунда, зробили все, щоб допомогти йому, він сказав, що вони платили за його абонемент в тренажерному залі протягом трьох місяців.

"Я намагався робити регулярні фізичні вправи. Звичайно, я не може пробігти марафон, але займався силовим тренуванням. Я зробив це, все було у порядку," сказав він.

Він працював на владу Біллунда протягом 15 років і був звільнений, як каже влада, через зниження числа дітей.

Одрі Вільямс, експерт дискримінації у сфері зайнятості  юридичної фірми Eversheds, сказала, що судді повинні будуть прийняти рішення "Чи ожиріння саме по собі повинно викликати право на переваги, або має впливати тільки тоді, коли людина, через ожиріння, має інші визнані медичні проблеми".

Якщо судді вирішать, що це інвалідність, роботодавці можуть зіткнутися з новими зобов'язаннями, розповіла вона BBC.

Роботодавці можуть у майбутньому бути зобов'язані створити зарезервовані місця для паркування для огрядного персоналу та облаштувати спеціальні робочі місця для них, сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.