В ЄК не мають ознак переривання постачання російського газу в ЄС

Понеділок, 16 червня 2014, 13:39

У Європейській Комісії "не мають ніяких ознак переривання постачання газу в країни Європейського Союзу через Україну" та сподіваються на подовження тристоронніх консультацій, повідомляє УНІАН.

Про це у понеділок у Брюсселі, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН на брифінгу в ЄК, заявила представник європейського комісара з енергетичних питань Гюнтера Еттінгера Сабін Бергер.

"У нас немає ознак переривання постачання газу. У нас також немає офіційної інформації з цього приводу", - сказала вона.

Бергер також повідомила, що комісар Еттінгер сподівається на продовження діалогу для вирішення ситуації.

"Йдуть консультації, і ми сподіваємося, що скоро у нас будуть нові тристоронні консультації", - зазначила вона.

Нагадаємо, що російська  делегація 15 червня пізно увечері залишила газові переговори, які тривали близько трьох годин у Києві.

Сьогодні, 16 червня, НАК "Нафтогаз України" подала позов до "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма. "Нафтогаз" вимагає встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який "Газпром" поставляє до України".

У "Газпромі" заявили про переведення України на передоплату поставок російського газу і про подачу зустрічного позову до "Нафтогазу України" в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути заборгованість у розмірі 4,5 млрд дол. за поставлений раніше газ.

Переговори щодо врегулювання цінового спору між "Газпромом" і "Нафтогазом" почалися ще на початку травня 2014 року в тристоронньому форматі - Україна, Росія і Європейський Союз. В ході переговорів Росія запропонувала Україні газ за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням знижки в 100 доларів. Проте прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сказав, що Україна відмовилася від пропозиції "Газпрому", оскільки нова ціна встановлюватиметься російським урядом, який може у будь-який момент забрати цю знижку. Також Яценюк заявив, що Україна наполягає на ціні газу в 268 доларів за тис. кубометрів - ціні, за якою російський газ продавався Україні впродовж першого кварталу 2014 року.

Вимоги України також полягають у тому, щоб відійти від традиційного механізму формування Росією ціни на газ - шляхом надання знижок, за які Кремль, як правило, вимагає політичних поступок з боку українського уряду. "Нафтогаз" наполягає на виключно ринкових підходах "Газпрому" до формування ціни на паливо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.