ЄС рятує виробників персиків від ембарго Росії

Понеділок, 11 серпня 2014, 17:02

Європейська комісія в понеділок вжила перших заходів для захисту сільгоспвиробників від ембарго, введеного Росією.

Сектором, що вимагає невідкладної підтримки, Єврокомісія визначила виробників персиків і нектаринів. Заяву єврокомісара з питань сільського господарства Дачіана Чолоша (Румунія), присвячену цьому питанню, опублікував офіційний сайт ЄК.

"Після недавнього зниження цін на ринках персиків і нектаринів виникла необхідність в екстрених заходах з підтримки ринку, і я маю намір негайно вжити таких дій", - заявив Дачіан Чолош.

Щоб ліквідувати надлишок продукції на ринку і зупинити падіння цін, Єврокомісія планує викупити у виробників від 5 до 10% товарообігу. Фрукти, викуплені за гроші ЄС, підлягають безоплатному поширенню, зокрема серед незаможних верств населення.

Рішення буде офіційно затверджено в найближчі тижні, однак воно матиме зворотну силу з 11 серпня, підкреслюється в документі. Таким чином, викуп фруктів повинен початися найближчим часом.

В повідомленні ЄК підкреслюється, що цього року європейські виробники постраждали від несприятливих погодних умов і нинішня допомога ЄС дозволить їм пережити нові проблеми, пов'язані з російським ембарго

Щороку в ЄС вирощують 2,4-2,5 млн тонн персиків і від 1,1 млн до 1,2 млн тонн нектаринів. Основними країнами-виробниками є Іспанія, Італія, Греція та Франція.

Як відомо, Росія минулого тижня заборонила імпорт з ЄС усіх видів фруктів, а також інших найменувань продовольчої продукції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.