Направлення люстрації у "Венеціанку" не заважає підписати закон – джерело

Середа, 1 жовтня 2014, 15:40

Направлення закону про люстрацію до Венеціанської комісії жодним чином не блокує підписання закону президентом. До того ж, рішення про таке направлення не голосувалося в моніторинговому комітеті ПАРЄ.

Про це "Європейській правді" повідомило джерело в Раді Європи.

Спыврозмовник зазначив, що народний депутат Юлія Льовочкіна (кандидат на виборах від "Опозиційного блоку") дійсно домоглася направлення закону про люстрацію у Венеціанську комісію.

"Це відбулося ще в понеділок, на засіданні моніторингового комітету ПАРЄ. Однак комітет не голосував за дане рішення. Льовочкіна просто підійшла до свого колеги, голови комітету (цю посаду обіймає австрієць, соціаліст Стефан Шеннах. - ЄвроПравда), передала йому папочку з неофіційним перекладом закону на англійську і він пообіцяв направити документ у "Венеціанку". Голова комітету дійсно має таке право", - сказав співрозмовник.

Засідання Моніторингового комітету ПАРЄ проходять у закритому режимі. Саме тому чиновники та політики, які там присутні, коментують їхній перебіг на умовах анонімності.

Варто зазначити, що українські політики не вперше користуються таким методом передачі законів у Венеціанську комісію. Так, у 2012 році Сергій Головатий, який конфліктував із заступником глави АП Андрієм Портновим, саме таким чином передав у "Венеціанку" свій проект закону "Про прокуратуру".

Між тим джерело ЄвроПравди наголосило, що направлення закон про люстрацію до комісії не заважає президентові його підписати.

"Ми вже консультувалися з Мінюстом та адміністрацією президента і зійшлися на тому, що жодного "блоку" немає. Більше того, я вважаю, що президентові стало навіть легше. Тепер він може підписати закон, пообіцявши, що Україна внесе всі зміни, які запропонує "Венеціанка" за результатами вивчення документа. А ми тим часом зможемо зупинити Trash Bucket Challenge, адже запрацює легальна люстрація", - вважає співрозмовник "Європейської правди".

Водночас, за його словами, президент Порошенко ще не ухвалив остаточне рішення, чи буде підписано закон.

Раніше агенція "Українські новини", яку контролює колишній глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, з посиланням на джерело поширила новину про те, що Моніторинговий комітет ПАРЄ направив у комісію "За демократію через право" (Венеціанську комісію) текст закону про люстрацію.

Юлія та Сергій Льовочкіни балотуються в Раду за списками "Опозиційного блоку", який включає також проросійських бізнесменів та соратників Віктора Медведчука.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.