Суд ЄС: ожиріння - підстава для інвалідності

П'ятниця, 19 грудня 2014, 13:38

Ожиріння може бути прирівняне до обмеженої працездатності в країнах Європейського союзу.

Таке рішення прийняв Європейський суд справедливості (European Court of Justice), повідомляє ВВС.

Суд постановив, що огрядність сама по собі не є інвалідністю, але якщо вона призводить до довгострокової нездатності здійснювати ті або інші дії, то в таких випадках повинні вступати в силу положення про захист прав інвалідів.

Це означає, що відтепер роботодавцям ЄС буде дуже складно або практично неможливо звільнити людину, надмірна вага якої негативно позначається на якості роботи.

До суду звернувся житель Данії Карстен Катлофт, вага якого становить 160 кг. Він працював нянею в одному з міст Данії і перебував у штаті співробітників муніципалітету, але чотири роки тому був звільнений.

Йому пояснили, що звільнення пов'язане із скороченням штатів, проте Катлофт був упевнений, що зазнав дискримінації через свою вагу - його начальство вважало, що вихователь дуже неповороткий і не може грати зі своїми підопічними в рухливі ігри.

Рішення Європейського суду є обов'язковим для виконання, а це значить, що роботодавцям буде дуже складно або практично неможливо звільнити людину, вага якої негативно позначається на якості його роботи.

Більш того, керівництву компанії, у якій працює людина з надмірною вагою, доведеться створити особливі умови роботи, наприклад, придбати для нього офісне крісло збільшеного розміру, забезпечити паркування автомобіля якнайближче до входу в офіс тощо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.